“Dunavski kitovi” koji su nekad plovili kroz Srbiju

dunavski_kitovi

Našim delom Dunava nekad su navodno plovila „čudovišta“ od preko 1.500 kg, koja su živela i po 100 godina. Neke porodice živele su od lova na morune, a kladovski kavijar bio je vrlo kvalitetan i cenjen u svetu. Međutim, izgradnjom hidrocentrale Đerdap i pregrađivanjem Dunava, ove ribe su se povukle iz naših krajeva.

Moruna ili beluga je riba iz porodice jesetri i živi u Crnom i Kaspijskom moru, a tokom razmnožavanja migrira u slatke vode velikih reka iz sliva ova dva mora – Dunava i Volge, piše Ravnoplov, koji morune naziva “dunavskim kitovima”, valjda zato što ove grabljivice mogu da narastu do neverovatnih dimenzija.

Citiraju nemačkog putopisca Fridriha Vilhelma fon Taubea, koji je 1777. pisao kako ovdašnji lovci na morunu, nakon ulova, uspevaju da iskoriste sve delove ribe: “Kod morune se sve iskorišćava. Njeno pečeno meso nalik je na teletinu i vrlo je prijatna hrana. Od njene ikre pravi se kavijar, koji Iliri u Slavoniji, Srbiji itd. zovu ajvar. Od njenog mehura pravi se riblji lepak, koji je poznat pod imenom riblja klija. Od kičme i drugih kostiju i hrskavice umeju Iliri da zgotove svakojake sitnice…”.

Čuven je bio kladovski kavijar, tražen po celom svetu.

“Da bi se mrestile u Đerdapu, morune su od Crnog mora prevalile i po 850 kilometara. Prilikom ulova, njihova ikra bila je uveliko „zrela”, mada su Kladovčani čuvali i tajnu o pripremanju kavijara, koristeći suvu metodu, što znači da nije dolazio u dodir s vodom”, piše Politika. Morune se inače  najviše love zbog jajašaca od kojih se dobija kavijar, ali imaju i kvalitetno meso.

Alasi u našim krajevima lovili su morune teške od 80 do 200 kilograma, mada je zabeleženo da je u Dunavu kod Zemuna 1793. godine ulovljena moruna od 700 kilograma, a u Đerdapu od 500 kilograma.

“Dunavske Morunje, najveće ribe u Dunavu kojih zbog izgradnje hidroelektrane Đerdap, više skoro i nema. Najveća ikada upecana, 1870. godine kod Smedereva, bila je dugačka 9 metara i težila je preko 1,600 kilograma”, navedeno je na stranici Supernatural festivala, uz crno-belu fotografiju iz Rusije koja prikazuje koliko ova riba može da naraste.

dunav_morune
Dunavske Morune, najveće ribe u Dunavu kojih zbog izgradnje hidro elektrane Djerdap, više skoro i nema. Najveća ikada upecana, 1870 godine kod Smedereva, bila je dugačka 9 metara i težila je preko 1,600 kilograma.

Kad je Dunav pregrađen nadomak Kladova, morune su mogle da stignu samo do brane, a otkad je sagrađena hidroelektrana Đerdap 2, moruna više nema u našem delu Dunava. Moruna spada u visoko ugrožene vrste i zaštićena je.

Autor: Ana Kalaba, NovaS

ПретходниIma li nade za brodogradnju?
СледећиSve o Jokićevih 50 poena: Pali neverovatni rekordi VIDEO

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.