EFIKASNIJE I BRŽE OSTVARIVANJE PRAVA GRAĐANA

ОТВОРЕНО ЈЕДИНСТВЕНО УПРАВНО МЕСТО У СОМБОРУ!

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић данас су у згради Жупаније у Сомбору свечано отворили Јединствено управно место (ЈУМ).

Отварајући ЈУМ министар Бранко Ружић је изразио велику захвалност градоначелници и градској управи што су у једном велелепном здању успели да имплементирају оно што је Министарство државне управе и локалне самоуправе предвидело, а то је да кроз пилот пројекат, који је отпочет 2018. године, направе јединствено управно место како би управа била услужно оријентисана и како би грађани на једном месту могли да реше сва своја питања која су везана за управу и администрацију.

„Мислим да ће Сомбор бити један од лидера, имајући у виду да је Сомбор и раније имао Услужни центар који је био високо на лествици у односу на Републику Србију. Оно што је новина и што је била интенција када смо отпочели са овим пилот пројектом, јесте да ће овде бити отворен и шалтер Полицијске управе и то ће бити прво такво јединствено управно место у Србији где ће грађани решавати питања везана за личне карте, путне исправе, држављанства, а у најскоријој будућности и за возачке и саобраћајне дозволе. Мислим да је то један велики искорак који смо направили у читавом склопу реформе јавне управе коју спроводимо, а подсећам да реформа јавне управе представља  један од три критеријума  нашег Европског пута. Оно што желимо је да формирамо једну управу по мери свих нас грађана Србије и зато сматрам да је овај данашњи дан један од, рекао бих, пионирских корака у том правцу“ истакао је  министар Ружић.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић је подсетила да град Сомбор од 2010. године има најједноставнији облик јединственог управног места, Услужни центар у коме је од раније функционисало 12 шалтера, 9 намењених за посебне послове организационих облика градске управе (грађевинарство, локална пореска администрација, дечија заштита, социјална заштита и др) и три шалтера која су била намењена за остале опште послове.

„Захваљујући новој концепцији јединственог управног места и великој подршци коју смо и у финансијском смислу добили од Министарства државне управе и локалне самоуправе, сада смо извели, како инфраструктурне радове којима смо повећали капацитете самог услужног центра, али исто тако и на одређени начин усложили процедуру које ЈУМ подразумева. Оно заправо сада више не подразумева искључиво заједничко налажење свих шалтерских служби посебних одељења унутар Градске управе, већ истовремено излажење у сусрет како грађанима, тако и привреди на другачији економичнији и ефикаснији начин. То значи да смо кроз реализацију пројекта који се односи на одговорну власт и добро управљање, успели да различите врсте поступака и остваривања права која произилазе из истог чињеничног стања, а увек када је то у складу са прописима, заправо омогућимо кроз један долазак у Градску управу“ истакла је градоначелница Сомбора и додала да је ово крај  једне важне фазе у реализацији ЈУМ-а али свакако да није крај, јер се у Градској управи још увек идентификују бројне друге ситуације у којима се још увек ефикасније и економичније могу остваривати права грађана и отуда ће се то чинити и у будуће.“

Јединствено управно место представља сервис грађана и привреде где је обједињен рад више органа како би се странкама омогућило да на једном месту што лакше и брже остваре своја права. Ово је друго од осам таквих места у Србији које је Министарство финансирало кроз прошлогодишњи фонд од 52 милиона динара у намери да пружи грађанима пријатније искуство у сусрету са управом, па самим тим и брже и модерније услуге.

Граду Сомбору додељена су средства у износу од 7.000.000, 00 динара као подршка за успостављање јединственог управног места а град  је учествовао са 10 % од одобрених средстава што износи 700.000,00 динара. Постојећи услужни центар је саниран, адаптиран и реконструисан а уједно и проширен за 92 квадратна метра, тако да укупна  површина Услужног центра сада износи 263 квадратна метра.

Град Сомбор већ годинама има најједноставнији облик управног места – Услужни центар где грађани могу да предају све захтеве који се решавају у управи, а од сада ће моћи на истом месту да подносе своје захтеве за издавање личних карти, пасоша и поступке који се односе на држављанство, поред тога ту се налази и пулт ЈП „Поште Србије“.

У делегацији министра Ружића били су и државни секретар Бојан Стевић и шеф Кабинета Дејан Миловановић, а дочекали су их градоначелница Сомбора и начелница градске управе Хелена Роксандић  Мусулин.

Послови информисања и односа са јавношћу

ПретходниPredavanje ruskog naučnika o imunitetu
СледећиUŽAS U SOMBORU Mladić (28) izboden nožem

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.