EFIKASNIJE I BRŽE OSTVARIVANJE PRAVA GRAĐANA

OTVORENO JEDINSTVENO UPRAVNO MESTO U SOMBORU!

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović danas su u zgradi Županije u Somboru svečano otvorili Jedinstveno upravno mesto (JUM).

Otvarajući JUM ministar Branko Ružić je izrazio veliku zahvalnost gradonačelnici i gradskoj upravi što su u jednom velelepnom zdanju uspeli da implementiraju ono što je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predvidelo, a to je da kroz pilot projekat, koji je otpočet 2018. godine, naprave jedinstveno upravno mesto kako bi uprava bila uslužno orijentisana i kako bi građani na jednom mestu mogli da reše sva svoja pitanja koja su vezana za upravu i administraciju.

„Mislim da će Sombor biti jedan od lidera, imajući u vidu da je Sombor i ranije imao Uslužni centar koji je bio visoko na lestvici u odnosu na Republiku Srbiju. Ono što je novina i što je bila intencija kada smo otpočeli sa ovim pilot projektom, jeste da će ovde biti otvoren i šalter Policijske uprave i to će biti prvo takvo jedinstveno upravno mesto u Srbiji gde će građani rešavati pitanja vezana za lične karte, putne isprave, državljanstva, a u najskorijoj budućnosti i za vozačke i saobraćajne dozvole. Mislim da je to jedan veliki iskorak koji smo napravili u čitavom sklopu reforme javne uprave koju sprovodimo, a podsećam da reforma javne uprave predstavlja  jedan od tri kriterijuma  našeg Evropskog puta. Ono što želimo je da formiramo jednu upravu po meri svih nas građana Srbije i zato smatram da je ovaj današnji dan jedan od, rekao bih, pionirskih koraka u tom pravcu“ istakao je  ministar Ružić.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je podsetila da grad Sombor od 2010. godine ima najjednostavniji oblik jedinstvenog upravnog mesta, Uslužni centar u kome je od ranije funkcionisalo 12 šaltera, 9 namenjenih za posebne poslove organizacionih oblika gradske uprave (građevinarstvo, lokalna poreska administracija, dečija zaštita, socijalna zaštita i dr) i tri šaltera koja su bila namenjena za ostale opšte poslove.

„Zahvaljujući novoj koncepciji jedinstvenog upravnog mesta i velikoj podršci koju smo i u finansijskom smislu dobili od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sada smo izveli, kako infrastrukturne radove kojima smo povećali kapacitete samog uslužnog centra, ali isto tako i na određeni način usložili proceduru koje JUM podrazumeva. Ono zapravo sada više ne podrazumeva isključivo zajedničko nalaženje svih šalterskih službi posebnih odeljenja unutar Gradske uprave, već istovremeno izlaženje u susret kako građanima, tako i privredi na drugačiji ekonomičniji i efikasniji način. To znači da smo kroz realizaciju projekta koji se odnosi na odgovornu vlast i dobro upravljanje, uspeli da različite vrste postupaka i ostvarivanja prava koja proizilaze iz istog činjeničnog stanja, a uvek kada je to u skladu sa propisima, zapravo omogućimo kroz jedan dolazak u Gradsku upravu“ istakla je gradonačelnica Sombora i dodala da je ovo kraj  jedne važne faze u realizaciji JUM-a ali svakako da nije kraj, jer se u Gradskoj upravi još uvek identifikuju brojne druge situacije u kojima se još uvek efikasnije i ekonomičnije mogu ostvarivati prava građana i otuda će se to činiti i u buduće.“

Jedinstveno upravno mesto predstavlja servis građana i privrede gde je objedinjen rad više organa kako bi se strankama omogućilo da na jednom mestu što lakše i brže ostvare svoja prava. Ovo je drugo od osam takvih mesta u Srbiji koje je Ministarstvo finansiralo kroz prošlogodišnji fond od 52 miliona dinara u nameri da pruži građanima prijatnije iskustvo u susretu sa upravom, pa samim tim i brže i modernije usluge.

Gradu Somboru dodeljena su sredstva u iznosu od 7.000.000, 00 dinara kao podrška za uspostavljanje jedinstvenog upravnog mesta a grad  je učestvovao sa 10 % od odobrenih sredstava što iznosi 700.000,00 dinara. Postojeći uslužni centar je saniran, adaptiran i rekonstruisan a ujedno i proširen za 92 kvadratna metra, tako da ukupna  površina Uslužnog centra sada iznosi 263 kvadratna metra.

Grad Sombor već godinama ima najjednostavniji oblik upravnog mesta – Uslužni centar gde građani mogu da predaju sve zahteve koji se rešavaju u upravi, a od sada će moći na istom mestu da podnose svoje zahteve za izdavanje ličnih karti, pasoša i postupke koji se odnose na državljanstvo, pored toga tu se nalazi i pult JP „Pošte Srbije“.

U delegaciji ministra Ružića bili su i državni sekretar Bojan Stević i šef Kabineta Dejan Milovanović, a dočekali su ih gradonačelnica Sombora i načelnica gradske uprave Helena Roksandić  Musulin.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниPredavanje ruskog naučnika o imunitetu
СледећиUŽAS U SOMBORU Mladić (28) izboden nožem

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.