Epidemija nanela nenadoknadivu materijalnu štetu somborskim ugostiteljima i zanatlijama

Niko nije računao na to da će pandemija korona virusa trajati godinu dana, kažu somborske zanatlije, ugostitelji i hotelijeri i ocenjjuju da će dužina perioda ograničavanja rada ozbiljno dovesti u pitanje opstanak mnogih radnih mesta i nenaknadivu materijalnu štetu.

Somborski ugostitelji i zanatlije kažu da su ekonomske posledice pandemije u njihovom sektoru nesagledive. Ističu da za prethodnih godinu dana više meseci nisu radili i ocenjjuju da pola godine rada ne može da pokrije nastale troškove, plate i plaćanje dospelih obaveza.

Dragan Marić, vlasnik etno restorana Fijaker u Somboru: „Činjenica je ta da je država pomogla sektoru ugostiteljstva u prvom talasu sa mearama, ali to nam se sada vraća kao bumerang, zato što je država napravila reprogram poreza i doprinosa i dala je kredite iz garantne šeme koji sada svi dolaze na naplatu. Mi sada imamo da platimo doprinose s kojima smo ušli u reporgram, doprinose za mesec koji prolazi, plate za radnike, a dolazi i PDV na naplatu i svi oni ljudi koji su uzeli kredite, a imali su grejs period od šest meseci to sada dolazi da se sve plati, a odakle..“

Smilja Polovina Rašić, vlasnica salona lepote u Somboru: „Dosta nam je ugrožen posao zato što nas ograničavaju vremenom, zbog toga što je radno vreme skraćeno, to nepovoljno utiče na nas jer svaki tretman u salonu lepote iziskuje određeno vreme i mi samim tim moramo da smanjimo broj tertmana i dosta nas je koji radimo u salonu i moramo se rasporediti ko radi, a ko ostaje kući“.

Dragan Marić, vlasnik etno restorana Fijaker u Somboru: „Neka nas zatvore tri meseca ili šest meseci, ali nam pomognite i nadoknadite tu štetu, a šta će se desiti posle tri meseca kao što se sada dešava da nema nikakvog pomaka, ko će snositi odgovornost što je nekoliko stotina radnika ostalo bez posla“.

Niko nije računao da će pandemija trajati ovoliko dugo kažu hotelijeri, jer je noćena sve manje, stoga dodaju da su neophodni vidovi pomoći sa više sluha.

Nebojša Stanković, vlasnik hotela u Somboru: „Mi smo novi hotel, otvorili smo ga u najgore moguće vreme u novembru, a niko nije pretpostavljao da će se to nastaviti i u ovoj godini u ovolikoj meri. Naravno, sve se odražava na posao kako to nikako nismo očekivali“.

Jovana Vujković, sektor privrede i usluga u Regionalnoj privrednoj komori Sombor: „Novi vid pomoći bi doneo dobro horeka sektoru samim tim domaćim proizvođačima. Novi vid pomoći bi se odnosio samo na domaće proizvođače, takođe jedan od vidova je da lokalne samouprave da ne propisuju nove takse“.

U Regionalnoj privrednoj komori dodaju ako se negativne posledice nastave da je jedno od rešenja da se umanji PDV na 10 odsto za hranu i piće za ugostitelje i hotelijere, jer je promet pića opao za 80 odsto.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниAMSS: Dobri uslovi za vožnju
СледећиDa li je bio gol? Da li je lopta prešla gol liniju?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.