Епидемија нанела ненадокнадиву материјалну штету сомборским угоститељима и занатлијама


Нико није рачунао на то да ће пандемија корона вируса трајати годину дана, кажу сомборске занатлије, угоститељи и хотелијери и оцењјују да ће дужина периода ограничавања рада озбиљно довести у питање опстанак многих радних места и ненакнадиву материјалну штету.

Сомборски угоститељи и занатлије кажу да су економске последице пандемије у њиховом сектору несагледиве. Истичу да за претходних годину дана више месеци нису радили и оцењјују да пола године рада не може да покрије настале трошкове, плате и плаћање доспелих обавеза.

Драган Марић, власник етно ресторана Фијакер у Сомбору: „Чињеница је та да је држава помогла сектору угоститељства у првом таласу са меарама, али то нам се сада враћа као бумеранг, зато што је држава направила репрограм пореза и доприноса и дала је кредите из гарантне шеме који сада сви долазе на наплату. Ми сада имамо да платимо доприносе с којима смо ушли у репорграм, доприносе за месец који пролази, плате за раднике, а долази и ПДВ на наплату и сви они људи који су узели кредите, а имали су грејс период од шест месеци то сада долази да се све плати, а одакле..“

Смиља Половина Рашић, власница салона лепоте у Сомбору: „Доста нам је угрожен посао зато што нас ограничавају временом, због тога што је радно време скраћено, то неповољно утиче на нас јер сваки третман у салону лепоте изискује одређено време и ми самим тим морамо да смањимо број тертмана и доста нас је који радимо у салону и морамо се распоредити ко ради, а ко остаје кући“.

Драган Марић, власник етно ресторана Фијакер у Сомбору: „Нека нас затворе три месеца или шест месеци, али нам помогните и надокнадите ту штету, а шта ће се десити после три месеца као што се сада дешава да нема никаквог помака, ко ће сносити одговорност што је неколико стотина радника остало без посла“.

Нико није рачунао да ће пандемија трајати оволико дуго кажу хотелијери, јер је ноћена све мање, стога додају да су неопходни видови помоћи са више слуха.

Небојша Станковић, власник хотела у Сомбору: „Ми смо нови хотел, отворили смо га у најгоре могуће време у новембру, а нико није претпостављао да ће се то наставити и у овој години у оволикој мери. Наравно, све се одражава на посао како то никако нисмо очекивали“.

Јована Вујковић, сектор привреде и услуга у Регионалној привредној комори Сомбор: „Нови вид помоћи би донео добро хорека сектору самим тим домаћим произвођачима. Нови вид помоћи би се односио само на домаће произвођаче, такође један од видова је да локалне самоуправе да не прописују нове таксе“.

У Регионалној привредној комори додају ако се негативне последице наставе да је једно од решења да се умањи ПДВ на 10 одсто за храну и пиће за угоститеље и хотелијере, јер је промет пића опао за 80 одсто.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)


ПретходниАМСС: Добри услови за вожњу
СледећиDa li je bio gol? Da li je lopta prešla gol liniju?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.