Epidemija pod kontrolom, naredne dve nedelje potrebna gvozdena disciplina

koronavirus-kon-epidemiolozi
Танјуг (Сава Радовановић)

Досадашњи ток кретања говори да итекако имамо епидемију под контролом, оценили су данас епидемиолози Предраг Кон и Дарија Кисић-Тепавчевић.

Заменица директора Института „Батут“ Дарија Кисић-Тепавчевић рекла је да је урађен добар посао, али и упозорила да је, на основу свих истраживања кривуља других земаља, у наредне две недеље за очекивање да порасте број оболелих.

„Иако је мала шанса да се то не деси у нашој популацији, досадашњи ток кретања говори да и текако имамо епидемију под контролом“, указала је она.

Она је упозорила да се ситуација мења из сата у сат, и да врло лако може да се отме контроли.

Поручила је грађанима да је неопходна гвоздена воља да преузмено пуну одговорност  и да будемо пример да не мора да дође до таквих скокова како стручна литература показује.

„Итекако видимо да су ефекти свих мера које смо предузели дали ефекте. Ово јесу охрабрујући подаци, мада се ситуација мења из сата у сат“, нагласила је она.

Кључ у нашем понашању и активностима, рекла је и додала да је право време да покажемо одлучност и одговорност према целој нашој популацији.

Епидемиолог Предраг Кон казао је да имамо тренутно ситуацију која је задовољавајућа у незадовољавајућем стању.

„Улазимо четврту недељу, 22 дан, и ако се поредимо са ситуацијом у Италији у том периоду, имамо око 10 пута мањи интензитет активности вируса, и преношења. Добили смо више од недељу дана ако се поредимо са Италијом“, указао је он.

Кон је рекао да још имамо нижи интензитет активности, троструко нижи него што је био максимум у Италији, који нисмо достигли.

„Свеукупно се налазимо и ситуацији када су пред нама две недеље које очекујемо као најтеже до сада, а за трећу која иде, до сада можемо очекивати даљи пораст и не можемо ништа тачно знати. Наредне две недеље сигурно ће доћи до пораста. Било би пријатно изненађење и мало вероватно да се то не деси“, објаснио је он.

Кон је казао да улазимо у период када је потребна гвоздена дисциплина.

Навео је да се бар у Београду види по узрасту и старости оболелих да су предузете мере показале ефиктивност у узрасту преко 65 година.

Са трећом ендлејом у свим узрастима осим једног, узраст од 50 до 55 година, долази до смањења обољења.

„Јасно се види ефективност мера. Сада када се очекује по природном току највећи интензитет вируса очекујемо да видимо највише ефикасност мера које се спроводе“, нагласио је Кон.

Извор: Танјуг

ПретходниEXIT poziva mlade da pomažu starije u akciji „Super Komša“ (VIDEO)
СледећиNećemo još da zatvaramo gradove, bolnice nam sve punije, uskoro još nekoliko stotina respiratora

1 КОМЕНТАР

 1. Kupujem nesto, pitam prodavacicu :
  Kako ti u ovoj situaciji ?
  – Dobro, zivi se
  A ruke su ti crvene ?
  – Ma perem ih svako malo. Izjele se.
  A, rukavice ?
  – Nemam ih vise. Menjala ih cesto, potrosila. Nego uvece, kod kuce, mazem ruke kremom.
  Sreces ljude, nemas masku. Bojis li se zaraze ?
  – Da, ali moram da radim. Mora se. Najteze mi je sa decom. Sama su. Po ceo dan. Ne znam sta ce biti . . .

  HVALA TI DOBRA ZENO. Dok ja sedim kod kuce pred kompjuterom, ti si, kao lekari i bolnicari, kao radnici hitne pomoci, kao kasirke u samoposlugama, kao cistaci i toliki drugi U PRVOJ LINIJI.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.