Epidemija pod kontrolom, naredne dve nedelje potrebna gvozdena disciplina

koronavirus-kon-epidemiolozi
Танјуг (Сава Радовановић)

Dosadašnji tok kretanja govori da itekako imamo epidemiju pod kontrolom, ocenili su danas epidemiolozi Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da je urađen dobar posao, ali i upozorila da je, na osnovu svih istraživanja krivulja drugih zemalja, u naredne dve nedelje za očekivanje da poraste broj obolelih.

„Iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja govori da i tekako imamo epidemiju pod kontrolom“, ukazala je ona.


Ona je upozorila da se situacija menja iz sata u sat, i da vrlo lako može da se otme kontroli.

Poručila je građanima da je neophodna gvozdena volja da preuzmeno punu odgovornost  i da budemo primer da ne mora da dođe do takvih skokova kako stručna literatura pokazuje.

„Itekako vidimo da su efekti svih mera koje smo preduzeli dali efekte. Ovo jesu ohrabrujući podaci, mada se situacija menja iz sata u sat“, naglasila je ona.

Ključ u našem ponašanju i aktivnostima, rekla je i dodala da je pravo vreme da pokažemo odlučnost i odgovornost prema celoj našoj populaciji.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da imamo trenutno situaciju koja je zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju.

„Ulazimo četvrtu nedelju, 22 dan, i ako se poredimo sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko 10 puta manji intenzitet aktivnosti virusa, i prenošenja. Dobili smo više od nedelju dana ako se poredimo sa Italijom“, ukazao je on.

Kon je rekao da još imamo niži intenzitet aktivnosti, trostruko niži nego što je bio maksimum u Italiji, koji nismo dostigli.

„Sveukupno se nalazimo i situaciji kada su pred nama dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada, a za treću koja ide, do sada možemo očekivati dalji porast i ne možemo ništa tačno znati. Naredne dve nedelje sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo verovatno da se to ne desi“, objasnio je on.

Kon je kazao da ulazimo u period kada je potrebna gvozdena disciplina.

Naveo je da se bar u Beogradu vidi po uzrastu i starosti obolelih da su preduzete mere pokazale efiktivnost u uzrastu preko 65 godina.

Sa trećom endlejom u svim uzrastima osim jednog, uzrast od 50 do 55 godina, dolazi do smanjenja oboljenja.

„Jasno se vidi efektivnost mera. Sada kada se očekuje po prirodnom toku najveći intenzitet virusa očekujemo da vidimo najviše efikasnost mera koje se sprovode“, naglasio je Kon.

Izvor: Tanjug

ПретходниEXIT poziva mlade da pomažu starije u akciji „Super Komša“ (VIDEO)
СледећиNećemo još da zatvaramo gradove, bolnice nam sve punije, uskoro još nekoliko stotina respiratora

1 КОМЕНТАР

 1. Kupujem nesto, pitam prodavacicu :
  Kako ti u ovoj situaciji ?
  – Dobro, zivi se
  A ruke su ti crvene ?
  – Ma perem ih svako malo. Izjele se.
  A, rukavice ?
  – Nemam ih vise. Menjala ih cesto, potrosila. Nego uvece, kod kuce, mazem ruke kremom.
  Sreces ljude, nemas masku. Bojis li se zaraze ?
  – Da, ali moram da radim. Mora se. Najteze mi je sa decom. Sama su. Po ceo dan. Ne znam sta ce biti . . .

  HVALA TI DOBRA ZENO. Dok ja sedim kod kuce pred kompjuterom, ti si, kao lekari i bolnicari, kao radnici hitne pomoci, kao kasirke u samoposlugama, kao cistaci i toliki drugi U PRVOJ LINIJI.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.