EU čisti Veliki bački kanal

Veliki Backi kanal Sombor
Foto: www.kajakrent.rs

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić potpisao je danas u Beogradu Memorandum o razumevanju za realizaciju projekta remedijacije/ revitalizacije Velikog bačkog kanala, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, ministrima u Vladi Srbije Jadrankom Joksimović i Goranom Trivanom i predsednikom Opštine Vrbas Milanom Glušcem.

Predmet projekta  remedijacije Velikog bačkog kanala je deonica koja spada među najzagađenije, u dužini od šest kilometara, od ušća kanala Vrbas-Bezdan u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas. Svrha projekta je izrada tehničke dokumentacije za uklanjanje oko 400.000 kubnih metara zagađenog sedimenta, izgradnju tri područja za njegovo privremeno odlaganje, remedijaciju muljnog taloga i za rešenje konačnog odlaganje prerađenog muljnog taloga.

Ovaj projekat će biti treća, završna i najsloženija faza revitalizacije Velikog bačkog kanala, nakon proširenja kanalizacione mreže i izgradnje magistralnog kolektora, kao i izgradnje centralnog prečistača otpadnih voda u Vrbasu.

Memorandum je potpisan nakon predstavljanja programa podrške Evropske unije našoj zemlji u pripremi projekata, koje se održalo pod nazivom „EU za tebe – za modernu i održivu Srbiju“.

Prema rečima Vladimira Galića, AP Vojvodina će od Evropske unije dobiti 1,1 milion evra za projektovanje remedijacije Velikog bačkog kanala. Samim tim , nakon ovog projekta, stiče se mogućnost na povlačenje dodatnih 27 miliona evra od EU radi implementacije samog projekta.

„Na ovaj način, uz  stručnu i finansijsku podršku EU konačno će biti rešen višedecenijski problem zagađenja Velikog bačkog kanala kod Vrbasa, koji je proglašen crnom ekološkom tačkom Evrope. Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uradili su potrebne pripremne radnje, kako bi ovaj projekat i dobio podršku EU“, istakao je sekretar Galić.

Kanal Vrbas-Bezdan, poznatiji kao Veliki bački kanal, deo je kanalske mreže hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav,  dugačak je 118 kilometara, a deonica kod Vrbasa, zbog višedecenijskog industrijskog i komunalnog zagađenja, spada u među najveće ekološke probleme u ovom delu Evrope. Kanal je u najvećoj meri zagađen teškim metalima, ugljovodonicima i patogenim organizmima. Zbog sedimentacije dubina vode na određenim delovima kanala iznosi samo 30–40 centimetara. Plovidba je nemoguća, vodotok je u značajnoj meri smanjen, a životni uslovi u Vrbasu oko kanala su izrazito nepovoljni.

rtv.rs

ПретходниDržavno prvenstvo u košarci
Следећи„Malograđani“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.