EU otvara granice – proverite pravila pre puta

Državljani Srbije i dalje ne mogu u Nemačku i Austriju!

Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od danas, 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-todnevni karantin ili PCR test.

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je Tanjugu u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane.

Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug.

Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju, a nije više potrebno ni obrazložiti razloge putovanja, međutim i dalje postoji obaveza samoizolacije i medicinskog nadzora u trajanju od 14 dana, saopštila je Ambasada Italije u Beogradu.

Ta odluka doneta je na osnovu preporuka Saveta Evropske unije odobrenih 30. juna, nakon čega je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca usvojio početne mere prilagođavanja italijanskih pravila novom evropskom okviru.

Kasko se navodi, ove mere se odnose na sve zemlje koje se nalaze na takozvanoj „zelenoj listi“, koju je juče odobrio Brisel, na kojoj se nalazi i Srbija, a koje će ponovo biti razmotrene za 14 dana.

Za ulazak u Italiju biće potrebno popuniti formular koji će, uz sve druge korisne informacije, uskoro biti dostupan na sajtu Ambasade i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Italije i međunarodne saradnje Republike Italije.

Kad je reč o zemljama izvan EU, u odgovoru švajcarske ambasade rekli su da zvaničnu informaciju nemaju, a državljani Srbije su upućeni da redovno prate internet sajt oko daljih uputstava.

Od danas državljani Srbije i svi drugi putnici koji dolaze sa teritorije Srbije mogu da uđu u Francusku bez restrikcija, saopštila je Ambasada Francuske u Beogradu.

Ambasada Francuske je to navela u odgovoru na upit Tanjuga o režimu ulaska u tu zemlju, posle preporuka EU da se granice otvore za zemlje Zapadnog Balkana, uz napomenu da se odluka o tome ko može u Francusku da uđe bez restrikcija i posebnih uslova odnosi na zemlje geografski, a ne na državljane iz tih zemalja.

Dakle, ukoliko državljani Srbije ne dolaze iz Srbije, treba da provere koji uslovi važe za zemlju iz koje dolazi u Francusku.

Novo pravilo se, ističu, odnosi na epidemiološku situaciju određene teritorije.

Ambasada ukazuje da treba imati u vidu da lista, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, može da bude modifikovana.

U Savetu EU naglašavaju da preporuka Evropske komisije o uklanjanju ograničenja nema zakonski karakter, a da su zemlje članice „odgovorne za primenu sadržaja preporuke“, što praktično znači da građanima 15 zemlja koje su se nalaže na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

„Zemlje članice mogu, transparentno, postupno da podižu ograničenja na putovanja samo za zemlje sa liste. One ne bi trebalo da odlučuju o ukidanju restrikcija na putovanja za zemlje koje nisu na listi pre nego što se to koordinisano ne dogovori“, navodi se u saopštenju Saveta EU.

To praktično znači da građanima država koje su se našle na listi nije automatski i pod istim uslovima dozvoljen ulazak u sve zemlje članice EU.

Na listi država kojima će od danas biti otvoren ulazak u EU, od zemalja regiona nalaže su se samo Srbija i Crna Gora, a tu su i Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina.

U Savetu EU naglašavaju da će ovaj spisak biti ažuriran svake dve nedelje u skladu sa najnovijim epidemiološkim podacima.

Mihajlović: Proverite pravila pre puta

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da su od juče obnovljeni letovi i na trećem međunarodnom aerodromu „Morava“ u Kraljevu za Beč i poziva građane da pre putovanja provere pravila i mere koje važe za državu u koju planiraju da putuju.

Ona je u jutarnjem programu TV Hepi rekla da je EU donela deklarativnu odluku o otvaranju granica za naše državljane, ali da svaka država ima svoja pravila i važno je da pre puta građani sve provere.

„U Nemačku na primer još uvek naši državljani ne mogu ući. Ova pravila će se menjati na svakih od sedam do 15 dana i to je normalno u situaciji u kojoj se ceo svet nalazi“, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da tranzitni saobraćaj sve vreme funkcioniše za vreme epidemije koronavirusa, ali da su putovanja u ovo vreme prava avantura.

„Odgovornost je na svima nama. Ukoliko se odlučite za put, proverite sve sa ambasadom te zemlje i ministarstvom spoljnih poslova. Danas na primer imate let za Skijatos, ali je neophodna hrpa papira koju treba popuniti. Srbija je takođe lepa zemlja, možemo prvo nju da obiđemo, ukoliko već želimo da putujemo“, dodala je Mihajlović.

Kako je saopštio njen kabinet, Mihajlović je, povodom trenutnog porasta broja zaraženih koronavirusom, rekla da moramo da naučimo da živimo sa virusom korona, jer je on tu sve vreme i biće prisutan i na jesen i zimu.

„Važno je pre svega da sačuvamo zdravlje. Moj manir nije da napadam građane niti mislim da tako treba, ali od početka sam stava da svako od nas mora da vodi računa o sebi i ljudima oko sebe, da budemo dovoljno samosvesni i da se pridržavamo pravila“, poručila je Mihajlović.

PrethodniIstorijski dan za Bačvane
SledećiSomaraton: Pobednička postolja u Novom Sadu i Ovčarsko Kablarskoj klisuri

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.