EU otvara granice – proverite pravila pre puta

Држављани Србије и даље не могу у Немачку и Аустрију!

Један део земаља чланица Европске уније, укључујући Аустрију, Словенију и још неке, одлучиле су да не уваже препоруку Европске комисије о уклањању ограничења за улазак у ЕУ за грађане Србије и осталих земаља региона од данас, 1. јула.

Аустрија је одлучила да не отвара границе за улазак грађана Србије, као и других земаља Западног Балкана, осим својим држављанима који долазе из тих земаља, али је за њих обавезан 14-тодневни карантин или PCR тест.

Словенија такође није отворила границе за држављане Србије упркос препоруци Комисије, коју је та држава обавестила да се услови за улазак у Словенију не мењају и да остају исти као до сада, речено је Танјугу у Амбасади Словеније у Београду.

Србија остаје на словеначком црвеном списку епидемиолошки ризичних држава, зато све који путују из Србије у Словенију чека 14-дневни карантин, наводи се на сајту амбасаде.

Мађарска је међу земљама које су отвориле границе за наше држављане.

За улазак у ту земљу не постоје специфични захтеви за улазак, наводи се у одговору амбасадора Мађарске у Србији Атиле Пинтера за Танјуг.

Како је додао, свих девет прелаза је отворено и српски држављани могу и без теста и без карантина, значи безусловно, да уђу у Мађарску.

Од данас нема више рестрикција по питању уласка српских држављана у Италију, а није више потребно ни образложити разлоге путовања, међутим и даље постоји обавеза самоизолације и медицинског надзора у трајању од 14 дана, саопштила је Амбасада Италије у Београду.

Та одлука донета је на основу препорука Савета Европске уније одобрених 30. јуна, након чега је италијански министар здравља Роберто Сперанца усвојио почетне мере прилагођавања италијанских правила новом европском оквиру.

Каско се наводи, ове мере се односе на све земље које се налазе на такозваној „зеленој листи“, коју је јуче одобрио Брисел, на којој се налази и Србија, а које ће поново бити размотрене за 14 дана.

За улазак у Италију биће потребно попунити формулар који ће, уз све друге корисне информације, ускоро бити доступан на сајту Амбасаде и на сајту Министарства спољних послова Италије и међународне сарадње Републике Италије.

Кад је реч о земљама изван ЕУ, у одговору швајцарске амбасаде рекли су да званичну информацију немају, а држављани Србије су упућени да редовно прате интернет сајт око даљих упутстава.

Од данас држављани Србије и сви други путници који долазе са територије Србије могу да уђу у Француску без рестрикција, саопштила је Амбасада Француске у Београду.

Амбасада Француске је то навела у одговору на упит Танјуга о режиму уласка у ту земљу, после препорука ЕУ да се границе отворе за земље Западног Балкана, уз напомену да се одлука о томе ко може у Француску да уђе без рестрикција и посебних услова односи на земље географски, а не на држављане из тих земаља.

Дакле, уколико држављани Србије не долазе из Србије, треба да провере који услови важе за земљу из које долази у Француску.

Ново правило се, истичу, односи на епидемиолошку ситуацију одређене територије.

Амбасада указује да треба имати у виду да листа, у зависности од развоја епидемиолошке ситуације, може да буде модификована.

У Савету ЕУ наглашавају да препорука Европске комисије о уклањању ограничења нема законски карактер, а да су земље чланице „одговорне за примену садржаја препоруке“, што практично значи да грађанима 15 земља које су се налаже на листи није аутоматски и под истим условима дозвољен улазак у све земље чланице ЕУ.

„Земље чланице могу, транспарентно, поступно да подижу ограничења на путовања само за земље са листе. Оне не би требало да одлучују о укидању рестрикција на путовања за земље које нису на листи пре него што се то координисано не договори“, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.

То практично значи да грађанима држава које су се нашле на листи није аутоматски и под истим условима дозвољен улазак у све земље чланице ЕУ.

На листи држава којима ће од данас бити отворен улазак у ЕУ, од земаља региона налаже су се само Србија и Црна Гора, а ту су и Алжир, Аустралија, Канада, Грузија, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина.

У Савету ЕУ наглашавају да ће овај списак бити ажуриран сваке две недеље у складу са најновијим епидемиолошким подацима.

Михајловић: Проверите правила пре пута

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да су од јуче обновљени летови и на трећем међународном аеродрому „Морава“ у Краљеву за Беч и позива грађане да пре путовања провере правила и мере које важе за државу у коју планирају да путују.

Она је у јутарњем програму ТВ Хепи рекла да је ЕУ донела декларативну одлуку о отварању граница за наше држављане, али да свака држава има своја правила и важно је да пре пута грађани све провере.

„У Немачку на пример још увек наши држављани не могу ући. Ова правила ће се мењати на сваких од седам до 15 дана и то је нормално у ситуацији у којој се цео свет налази“, рекла је Михајловић.

Подсетила је да транзитни саобраћај све време функционише за време епидемије коронавируса, али да су путовања у ово време права авантура.

„Одговорност је на свима нама. Уколико се одлучите за пут, проверите све са амбасадом те земље и министарством спољних послова. Данас на пример имате лет за Скијатос, али је неопходна хрпа папира коју треба попунити. Србија је такође лепа земља, можемо прво њу да обиђемо, уколико већ желимо да путујемо“, додала је Михајловић.

Како је саопштио њен кабинет, Михајловић је, поводом тренутног пораста броја заражених коронавирусом, рекла да морамо да научимо да живимо са вирусом корона, јер је он ту све време и биће присутан и на јесен и зиму.

„Важно је пре свега да сачувамо здравље. Мој манир није да нападам грађане нити мислим да тако треба, али од почетка сам става да свако од нас мора да води рачуна о себи и људима око себе, да будемо довољно самосвесни и да се придржавамо правила“, поручила је Михајловић.

ПретходниIstorijski dan za Bačvane
СледећиSomaraton: Pobednička postolja u Novom Sadu i Ovčarsko Kablarskoj klisuri

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.