Evo zašto treba posedovati agregat za struju

sijalica

Da li posedujete agregat za struju?

Svi znamo da se bez struje ne može. Možda ne obraćamo pažnju na nju dok je imamo, ali čim dođe do nestanka struje, shvatamo koliko naš svakodnevni život zavisi od nje.

Bez struje ne možemo skuvati ručak (osim ako imamo plinski šporet), skuvati kafu ili spremiti kolače. Ne možemo usisati stan ili oprati veš i nemamo tople vode. Na struju takođe radi sva naša razonoda – televizor, kompjuter, gejming konzole i Internet.

Struja je u velikoj meri olakšala život savremenog čoveka, ali je takođe dovela do njegove zavisnosti od iste. A šta raditi kad struja nestane? U nastavku teksta pročitajte kako vas agregat za struju može spasiti od ovih muka, kao i kako možete biti sigurni da ste izabrali pravi model za vaše potrebe.

Agregat za struju kao neizostavni deo svakog domaćinstva

Kao što nam je već poznato, agregati predstavljaju generatore električne energije, koji funkcionišu tako što mehaničku energiju pretvaraju u električnu. Ovi uređaji se koriste u situacijama kada nemamo pristup struji ili kada ona nestane.

Možda ove uređaje vezujete samo za gradilišta i rad mašina u industriji, ali agregati za struju imaju mnogo širu primenu od toga. Osim što se koriste u industriji i na terenu, njihova upotreba je česta i u javnim ustanovama i pojedinačnim domaćinstvima.

Agregati se dele na stacionirane i mobilne, od kojih su mobilni idealni za upotrebu u domaćinstvu. Oni su malih dimenzija i lako prenosivi, jednostavni za upotrebu i izuzetno korisni u različitim prilikama.

Agregati za kuću su dizajnirani upravo za domaćinstva. Osim što su lako prenosivi, proizvode manje buke i manje su snage, ali su dovoljno jaki da proizvode električnu energiju visokog kvaliteta, koja će zaštiti sve vaše kućne aparate od oštećenja.

Posedovanjem agregata za struju u svojoj kući možete biti sigurni da vas eventualni nestanak struje neće dočekati nespremnim. 

Agregat za struju – verni pomoćnik tokom izlet na vikendici

Agregati za struju mogu biti od velike pomoći i tokom izleta na vikendici i kampovanja u kamp prikolici ili šatoru. Jasno je da na ovakve izlete odlazimo kako bismo se približili prirodi, i da tokom njih ne očekujemo komfor života u gradu, ali pristup struji nam je ipak neophodan kako bismo ispunili određene potrebe.

Agregati za vikendice poseduju slične osobine kao i agregati za kuću. Oni su malih dimenzija i lako prenosivi, ali dovoljno snažni da vas snabdeju električnom energijom za sve što vam je potrebno na izletu. Jedostavni su za upotrebu, te predstavljaju idealnog saveznika koji će svaki vaš izlet učiniti jednostavnijim i udobnijim.

Agregat za struju kao neophodan deo opreme prilikom izvođenja građevinskih radova

Bez obzira da li ste se upustili u proces građenja kuće, renoviranja nekog objekta ili uređivanja bašte, ukoliko radite na prostoru na kome električna energija nije dostupna, biće vam neophodan agregat za struju.

Tokom izvođenja ovakvih radova, koristićete niz mašina i alata poput mešalica, bušilica, brusilica, testera i mnogih drugih električnih pomagala.

Kao što smo već spomenuli, agregati za struju se dele na stacionirane i mobilne, a oni se razlikuju prema dimenzijama i snazi. Shodno mašinama i alatima koje ćete koristiti, odlučite se za onaj koji će vam obezbediti električnu energiju koja će vam omogućiti lak i nesmetan rad.

Kako odabrati adekvatan agregat za struju?

Mobilni agregati se uglavnom koriste u domaćinstvima i vikendicama, dok se stacionirani koriste u industrijama. Što se gradilišta tiče, sve zavisi od potreba posla koji se obavlja. Međutim, podela agregata za struju se ne završava na ovome.

Agregati se takođe razlikuju i prema tipu motora, snazi, dimenzijama i potrošnji, kao i po vrsti goriva koje koriste i vrsti električne energije koju proizvode.

Prema vrsti goriva dele se na benzinske i dizel agregate, dok se prema vrsti električne energije koju proizvode dele na monofazne i trofazne.

Dizel agregati su dosta snažniji od benzinskih, te ukoliko vam je potreban agregat veće snage, moraćete da nabavite dizel agregat. Međutim, ukoliko vam je potreban agregat manje snage, moći ćete da birate, ali je dobro znati da, upoređujući benzinski i dizel agregat iste snage, benzinski agregati su dosta jefitniji od dizel agregata.

Benzinski agregati takođe prave dosta manju buku, te ukoliko vam je potreban agregat za domaćinstvo, bolja opcija bio bi benzinski agregat.

Što se tiče razlike između monofaznog i trofaznog agregata, razlika je sasvim očigledna, te je potrebno odlučiti se za onaj koji proizvodi električnu energiju koja je vama potrebna.

Međutim, bitno je spomenuti da trofazni agregati imaju dva priključka – i za  trofaznu i za monofaznu struju, dok monofazni agregati imaju samo monofazni priključak. Dakle, osim ako niste sigurni da će vam uvek trebati samo monofazna struja, bolje se odlučite za trofazni, jer ćete tako imati pristup obema električnim energijama.

Dakle, najbolji način da se osigurate od neprijatnosti izazvanim nestankom struje jeste da kupite agregat. Međutim, bitno je napomenuti da tokom svog rada agregati ispuštaju ugljen monoksid, te je potrebno sa oprezom ih koristiti u zatvorenom prostoru.

ПретходниSUTRA U SOMBORU PROLEĆNA BERZA SITNIH ŽIVOTINJA
СледећиKada i kako servisirati bicikl za novu sezonu?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.