Fabrika dezinfekcionog sredstva za koronu u Kuli

Vlada Srbije će pokušati da ublaži nestašicu biocidnog preparata za dezinfekciju supstancom koja je jedini siguran preparat koji otklanja opasnost od virusa korona, dogovorom sa kompanijom „Sigma“ iz Kule, potvrdio je tu informaciju i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Ova kompanija je jedini proizvođač opreme za proizvodnju hipohlorita u jugoistočnoj Evropi, koja otklanja opasnost od virusa korona, ali i SARS-a, pišu današnje Večernje novosti.

Natrijum-hipohlorit je odobrio Evropski centar za suzbijanje i kontrolu bolesti i Svetska zdravstvena organizacija.

Prema rečima direktora „Sigme“ Dragana Kapičića, ova firma proizvodi hlorogen, uređaj iz kojeg se vrlo jeftino može proizvesti taj biocid.

„Hlorogen staje u kontejner koji može biti mobilan i proizvoditi biocid, a koji se automatski distribuira institucijama i građanima u koncentraciji za dezinfekciju ruku i sanitarnih čvorova“, objasnio je Kapičić.

Pošto fabrika ima ograničene kapacitete za proizvodnju, Vlada Srbije će odrediti prioritete za hlorogene i distribuciju biocida.

Vlada razmatra i mogućnost da dezinfekciona sredstva deli besplatno po prioritetu koji će odrediti, pošto ih u apotekama više nema, pišu Novosti.

Izvor: Tanjug, Novosti

PrethodniZa 65 protivgradnih raketa u Somboru 2,7 miliona dinara
SledećiPojačane mere opreza u Somboru i Apatinu zbog koronavirusa

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.