Festival „HARMONIJA GORNJEG PODUNAVLJA“

harmonija-gornjeg-podunavlja2

24. i 25. septembra u Somboru i Eko-centru Karapandža, prvi put je održan festival „Harmonija Gornjeg Podunavlja“, u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora u saradnji sa JP „Vojvodinašume“, Šumska uprava Sombor.

Ova manifestacija je realizovana sa ciljem sveobuhvatne promocije Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“, tj. upoznavanja stanovništva i turista sa prirodnim, tradicionalnim, umetničkim vrednostima kojima raspolaže prostor u okviru ovog Specijalnog rezervata, a koji obuhvata naselja Bački Breg, Kolut, Bezdan i Bački Monoštor, sa centrom u Somboru i deo teritorije opštine Apatin.

Festival je svečano otvorio Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, a okupnjenima se obratila Pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Tica.


Tokom dva dana, u centru grada bile su postavljene tezge izlagača na kojima su se promovisali proizvodi sa teritorije SRP Gornje Podunavlje – stari zanati, udruženja žena, proizvođači vina, rakije, meda, rukotvorina, zdrave hrane, turistički objekti iz Sombora i Apatina. 

Upriličene su i edukativne i kreativne radionice za decu u kojima su decu animirali JP „Vojvodinašume“, Malac genijalac, Udruželje starih, umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor i Klub ljubitelja stripova Sombor.

Kulturno nasleđe predstavljeno je kroz nastupe  GKUD Sombor, KUD Carza (Apatin) 

KUD Ivo Lola Ribar Sonta, OŠ „Avram Mrazović“, Plesna grupa Ravangrad dens, Plesna grupa Džamp, Plesna grupa Zumba, Šareni vokali, O.Š. „Bratstvo jedinstvo“, GKUD Kolut.

Tematska “zelena“ gradska tura, specijalizovano razgledanje grada pešice, je na edukativni način učesnicima prezentovala vrste, poreklo, karakteristike i zanimljivosti najzastupljenijih stabala, biljaka i hortikulture, u saradnji sa Pokretom gorana Sombor.

Za zainteresovane posetioce manifestacije, bio je obezbeđen autobuski prevoz na relaciji Sombor- Eko-centar Karapandža-Sombor sa dva polaska dnevno, u 14 i 16 časova. Oba dana manifestacije, posetioci su imali priliku da posete Eko-centar “Karapandža“ i obiđu šetnu stazu Karapandža, voze se katamaranom po Bajskom kanalu, te uživaju u jesenjem šumskom ambijentu. I na ovom mestu su realizovane radionice za decu, predstavljen promo materijali vezani za rezervat, izložbe fotografija Reka života“ – Predrag Kostin „Divlja Srbija“ i promocija knjige „Reke života“ .

Vrhunac dešavanja u prirodi i eko-centru, bili su  umetnički koncerti u šumi – Koncert barokne muzike 24. septembra i nastup vokalnog ansambla „Musica Viva“ 25. septembra.  

Udruženje ljubitelja konja „Zapadna Bačka“ Sombor, drugog dana festivala, u centru grada realizovala je manifestaciju „Za dušu Riđanu, danas vozim fraj“. Ista je podrazumevala besplatne  vožnje fijakerom.

U sklopu manifestacije, bile su ralizovane izložbe fotografija : „Foto safari Bački Monoštor“ 2017. 2018, 2021- Foto asocijacija Vojvodine i Foto kino klub Rada Krstić Sombor , fotografija „Čudesni svet šume“ Budimir Jevtić i deo izložbe fotografija Reka života“ – Predrag Kostin, kao i projekcija filmova o Gornjem Podunavlju i Somboru.

U saradnji sa Foto asocijacijom Vojvodine i Foto kino klubom Rada Krstić Sombor realizovan je foto safari Jaroslav Pap.

Svi navedeni sadržaji su bili promotivnog karaktera i besplatni za sve posetioce. 

Harmonija Gornjeg Podunavlja je realizovana u partnerstvu sa JP „Vojvodinašume“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sombora, te podršku Coca cola HBC. Takođe, želimo da se zahvalimo svim prijateljima manifestacije koji su pomogli u pripremama i realizaciji iste: Turistička organizacija Apatin, JKP „Prostor“,  JKP „Čistoća“, JKP „Zelenilo“, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, Gradski muzej Sombor i Narodno pozorište Sombor, a jedno veliko hvala upućujemo i svim učesnicima manifestacije.

ПретходниLjubitelji konjičkog sporta napunili tribine somborskog hipodroma
СледећиProbe komada „Galeb“ počele u Narodnom pozorištu u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.