Festival „HARMONIJA GORNJEG PODUNAVLJA“

harmonija-gornjeg-podunavlja2

24. и 25. септембра у Сомбору и Еко-центру Карапанџа, први пут je одржан фестивал „Хармонија Горњег Подунавља“, у организацији Туристичке организације града Сомбора у сарадњи са ЈП „Војводинашуме“, Шумска управа Сомбор.

Ова манифестација је реализована са циљем свеобухватне промоције Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“, тј. упознавања становништва и туриста са природним, традиционалним, уметничким вредностима којима располаже простор у оквиру овог Специјалног резервата, а који обухвата насеља Бачки Брег, Колут, Бездан и Бачки Моноштор, са центром у Сомбору и део територије општине Апатин.

Фестивал је свечано отворио Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, а окупњенима се обратила Помоћница градоначелника Љиљана Тица.

Током два дана, у центру града биле су постављене тезге излагача на којима су се промовисали производи са територије СРП Горње Подунавље – стари занати, удружења жена, произвођачи вина, ракије, меда, рукотворина, здраве хране, туристички објекти из Сомбора и Апатина. 

Уприличене су и едукативне и креативне радионице за децу у којима су децу анимирали ЈП „Војводинашуме“, Малац генијалац, Удружеље старих, уметничких заната и домаће радиности Сомбор и Клуб љубитеља стрипова Сомбор.

Културно наслеђе представљено је кроз наступе  ГКУД Сомбор, КУД Царза (Апатин) 

КУД Иво Лола Рибар Сонта, ОШ „Аврам Мразовић“, Плесна група Раванград денс, Плесна група Џамп, Плесна група Зумба, Шарени вокали, О.Ш. „Братство јединство“, ГКУД Колут.

Тематска “зелена“ градска тура, специјализовано разгледање града пешице, је на едукативни начин учесницима презентовала врсте, порекло, карактеристике и занимљивости најзаступљенијих стабала, биљака и хортикултуре, у сарадњи са Покретом горана Сомбор.

За заинтересоване посетиоце манифестације, био је обезбеђен аутобуски превоз на релацији Сомбор- Еко-центар Карапанџа-Сомбор са два поласка дневно, у 14 и 16 часова. Оба дана манифестације, посетиоци су имали прилику да посете Еко-центар “Карапанџа“ и обиђу шетну стазу Карапанџа, возе се катамараном по Бајском каналу, те уживају у јесењем шумском амбијенту. И на овом месту су реализоване радионице за децу, представљен промо материјали везани за резерват, изложбе фотографија Река живота“ – Предраг Костин „Дивља Србија“ и промоција књиге „Реке живота“ .

Врхунац дешавања у природи и еко-центру, били су  уметнички концерти у шуми – Концерт барокне музике 24. септембра и наступ вокалног ансамбла „Musica Viva“ 25. септембра.  

Удружење љубитеља коња „Западна Бачка“ Сомбор, другог дана фестивала, у центру града реализовала је манифестацију „За душу Риђану, данас возим фрај“. Иста је подразумевала бесплатне  вожње фијакером.

У склопу манифестације, биле су рализоване изложбе фотографија : „Фото сафари Бачки Моноштор“ 2017. 2018, 2021- Фото асоцијација Војводине и Фото кино клуб Рада Крстић Сомбор , фотографија „Чудесни свет шуме“ Будимир Јевтић и део изложбе фотографија Река живота“ – Предраг Костин, као и пројекција филмова о Горњем Подунављу и Сомбору.

У сарадњи са Фото асоцијацијом Војводине и Фото кино клубом Рада Крстић Сомбор реализован је фото сафари Јарослав Пап.

Сви наведени садржаји су били промотивног карактера и бесплатни за све посетиоце. 

Хармонија Горњег Подунавља је реализована у партнерству са ЈП „Војводинашуме“, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Града Сомбора, те подршку Coca cola HBC. Такође, желимо да се захвалимо свим пријатељима манифестације који су помогли у припремама и реализацији исте: Туристичка организација Апатин, ЈКП „Простор“,  ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Зеленило“, Градска библиотека „Карло Бијелицки“, Градски музеј Сомбор и Народно позориште Сомбор, а једно велико хвала упућујемо и свим учесницима манифестације.

ПретходниLjubitelji konjičkog sporta napunili tribine somborskog hipodroma
СледећиProbe komada „Galeb“ počele u Narodnom pozorištu u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.