Festival nauke “Fizi Bizi Fest” u Somboru


U organizaciji Centra za obrazovanje “Planeta” i Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru je održan Deveti po redu Festival nauke ,”Fizi Bizi Fest” koji je okupio osnovce i srednjoškolce iz Vojvodine i regiona. Učenici i posetioci festivala su imali priliku da na naučno-popularan način dožive nauku, druže se i uče.

Štandovi preko šest stotina osnovaca i srednjoškolaca na 9. FiziBizi festivalu u Somboru pokazali su brojne eksperimenta, oglede, naučno-popularne mini radionice i kako na najbolji način doživeti nauku.

“Naša škola je osmislila test reakcije i memorije uz pomoć naših nastavnika. Hteli smo da vidimo rezultate mlađih i starijih u memoriji i refleksima” ispričao je Aleksa Horvat OŠ Dositej Obradović u Somboru.

“Vetrenjače smo izabrali zato što je to obnovljiv izvor energije i Hrvatska je poznata po vetrenjačama na Velebitu koje električnu energiju koriste u raznim resursima” objasnila je Mateja Prha, Prva Gimnazija iz Osijeka.

“Mi smo danas predstavili kako se izdvaja molekul DNK molekul iz banane i kivija i useli smo da, uz pomoć deterdženta, alkohola, destilovane vode i malo soli da vidimo kako izgleda DNK molekul”Nemanja Ostojić, Gimnazija Branko Radičević iz Stare Pazove.

Osim postavke naučno-eksperimentalnih radionica, program festivala ove godine obuhvata naučno-popularna predavanja namenjena različitim uzrastima.

“Mladi bi trebalo da ponesu jednu novu svest i u nekom narednom periodu da poprave sve ono što su ranije generacije možda i pokvarile i to je veoma važno jer je naša zemlja deo Evrope koji je ekstremno ugrožen klimatskim anomalijama, zagađenjima, prirodnim katastrofama i važno je da najmlađi od najranijih dana pravu percepciju problema sa kojima će se naša zemlja suočavati” rekao je Ratko Ristić prof. Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Ovo je istovremeno svojevrsni festival nauke ali i sajam obrazovanja. Posetioci mogu da vide koje sve srednje škole imamo u Somboru, šta bi mogli nakon osnovne da upišu ali je primarni cilj popularizacija nauke i njena promocija” naglasila je organizatorka Sanja Balać, iz Centra za obrazovanje Planeta u Somboru.

Deveti “Fizi bizi fest 9” podržavaju Centar za promociju nauke, Grad Sombor i Fondacija Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.