Festival nauke „Fizi Bizi Fest“ u Somboru

U organizaciji Centra za obrazovanje „Planeta“ i Gimnazije „Veljko Petrović“ u Somboru je održan Deveti po redu Festival nauke ,“Fizi Bizi Fest“ koji je okupio osnovce i srednjoškolce iz Vojvodine i regiona. Učenici i posetioci festivala su imali priliku da na naučno-popularan način dožive nauku, druže se i uče.

Štandovi preko šest stotina osnovaca i srednjoškolaca na 9. FiziBizi festivalu u Somboru pokazali su brojne eksperimenta, oglede, naučno-popularne mini radionice i kako na najbolji način doživeti nauku.

“Naša škola je osmislila test reakcije i memorije uz pomoć naših nastavnika. Hteli smo da vidimo rezultate mlađih i starijih u memoriji i refleksima” ispričao je Aleksa Horvat OŠ Dositej Obradović u Somboru.

“Vetrenjače smo izabrali zato što je to obnovljiv izvor energije i Hrvatska je poznata po vetrenjačama na Velebitu koje električnu energiju koriste u raznim resursima” objasnila je Mateja Prha, Prva Gimnazija iz Osijeka.

“Mi smo danas predstavili kako se izdvaja molekul DNK molekul iz banane i kivija i useli smo da, uz pomoć deterdženta, alkohola, destilovane vode i malo soli da vidimo kako izgleda DNK molekul”Nemanja Ostojić, Gimnazija Branko Radičević iz Stare Pazove.

Osim postavke naučno-eksperimentalnih radionica, program festivala ove godine obuhvata naučno-popularna predavanja namenjena različitim uzrastima.

“Mladi bi trebalo da ponesu jednu novu svest i u nekom narednom periodu da poprave sve ono što su ranije generacije možda i pokvarile i to je veoma važno jer je naša zemlja deo Evrope koji je ekstremno ugrožen klimatskim anomalijama, zagađenjima, prirodnim katastrofama i važno je da najmlađi od najranijih dana pravu percepciju problema sa kojima će se naša zemlja suočavati” rekao je Ratko Ristić prof. Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

“Ovo je istovremeno svojevrsni festival nauke ali i sajam obrazovanja. Posetioci mogu da vide koje sve srednje škole imamo u Somboru, šta bi mogli nakon osnovne da upišu ali je primarni cilj popularizacija nauke i njena promocija” naglasila je organizatorka Sanja Balać, iz Centra za obrazovanje Planeta u Somboru.

Deveti „Fizi bizi fest 9“ podržavaju Centar za promociju nauke, Grad Sombor i Fondacija Gimnazije „Veljko Petrović“ u Somboru.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниDa li su uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavane na pijacama
СледећиPromocija knjige Marije Vašađi (program na mađarskom jeziku)

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.