Fijaker stari ulicama luta…”

Foto: Turistička Organizacija Grada Sombora

Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran”, biće održan 14. put. XIV Memorijal „Jovan Ðuran” u vožnji zaprega kroz čunjeve zakazan je za subotu, 29. juna u 14 časova na pomoćnom terenu FK „ŽAK”.

Memorijal se održava u čast poznatog somborskog saračkog majstora Jovana Đurana, čije zanatsko umeće se graničilo sa umetnošću, te je oprema za konje iz njegove radionice stigla čak i do dvora britanske kraljice Elizabete II. Njegovi radovi su odlazili u ergele Ðakovo, Lipik, Brioni, i u inostranstvo – Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku i druge zemlje. Prvi Memorijal „Jovan Đuran” organizovan je 2006. godine u ergeli Kelebija, na predlog Vjekoslava Papadopula, predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije.

Savez za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline odlučio je da se ponovo u Somboru organizuje Memorijal u vožnji zaprega kroz čunjeve. Prijavljeni su takmičari sa svojim zapregama iz cele Srbije.Takmičari dolaze iz Čačka, Obrenovca, Petrovaradina, Jabuke, Pećinaca, Zrenjanina, Kelebije, Crvenke, Čeneja, Kanjiže, Stapara, Kucure, kao i takmičari iz Sombora Mihaljo Antunić.

Počasni gosti na manifestaciji su NJ.E. Mubarak Saida Buršaida Al Daherija, ambasador UAE, Abdulrahman Al Shamsi otpravnika poslova UAE, NJ.E. Amr Alguvejli ambasador Egipta. Posebni gosti su građani UAE, koji su ujedno građani Sombora, kao i plesna grupa iz Egipta. Prvi put kvalifikacije za Memorijal će se voziti pod imenom Ambasade UAE. NJ.E. Amr Alguvejli ambasador Egipta, će biti u žiriju za ocenu najlepšeg somborskog fijakera- „Fijaker stari“.

Početak celodnevne manifestacije je defile tradicionalnih fijakera ulicama grada Sombora pod nazivom FIJAKER STARI.Za prestižnu nagradu i zvanje FIJAKER STARI takmičiće se zaprege iz cele države.U konkurenciju ulaze zaprege koje su se nekada vozile somborskim ulicama – mala Viktorija, štajervogen, paorska kola i vodarska kola.Žiri u sastavu dobitnik povelje Grada Sombora za 2019. god.,predstavnik gradskog muzeja i NJ.E. Amr Alguvejli ambasador Egipta toga dana imaće težak zadatak da izaberu zapregu koja će poneti laureat FIJAKER STARI.

Pokrovitelji XIV Memorijala „Jovan Đuran” su Grad Sombor, Pokrajinski sekreterijat za privredu i turizam i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pomoć u organizaciji manifestacije pružili su i mnogobrojni somborski privrednici.

Turistička Organizacija Grada Sombora

ПретходниBIOSKOP IZ BLOKA U SOMBORU
СледећиScenograf Miljen Kljaković Kreka povodom nagrade “Aleksandar Lifka”

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.