Гајење цвећа оплемењује човека


Пред крај зиме, цвећари увелико врше припреме за производњу пролећне расаде за жардињере, баште и балконе. Креативнији део посла око цвећа јесте осмишљавање цветних аранжмана, праћење трендова и ослушкивање тржишта и префињених укуса муштерија.

Већ десетак година, цвећарство је једнако велика љубав, а и посао Сомборке Раде Дакић. Са доласком лепог времена понуда разноврског и квалитетног резаног, саксијског и баштенског цвећа из године у годину је све већа.

“Сад већ креће расада – примуле, јагорчевине, беле раде, цикламе…то је већ у продаји која долази након дана заљубљених, дакле богата понуда спремна је за 8. март!” , испричала је Рада Дакић, власница сомборске цвећаре “Орхидеја”.

Рада прати потребе тржишта, укус муштерија као и трендове у цвећарству па нарочиту пажњу привлаче њени маштовити аранжмани.

“Комбинујем аранжмане, и осим цвећа ту је и вино и чоколада а, уједно, може бити убачено и ситних малих саксија у већи цветни аранжман!”.

У складу са симборликом цвећа, и краљица цвећа – ружа, у Радиној цвећари, добила је нови дизајн али и сталне купце.

“Може се пронаћи трајна ружа, чоколадна ружа или плава, а бенетон ружа је ружа у више боја. Свака латица има своју боју, тако да је она веома у тренду. Бенетон ружу поклањају специфични мушкарци, односно они који током целе године поклањају црвену ружу а за празнике поклањају управо бенетон ружу”, каже Рада.

Производња и продаја цвећа захтева улагања -од репроматеријала па до сталних текућих трошкова.

“Само цвеће је највећа ставка која варира од празника до празника тј. од поруџбине до поруџбине” објаснила је Рада.

Сомборци воле цвеће! Радо га купују и гаје на балконима, терасама, баштама… Гајење цвећа, каже Рада, оплемењује човека, а живописне боје цвећа чине простор лепшим и пријатнијим.

Гајити или некоме поклонити цвет одувек је представљало израз љубави и поштовања, а они којима је то начин живота, могу бити срећни људи.

Извор: ртв.рс


ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.