GAS NEĆETE MORATI DA KUPUJETE OD „SRBIJAGASA“

FOTO: NENAD MIHAILOVIĆ / RAS SRBIJA

ГАС НЕЋЕТЕ МОРАТИ ДА КУПУЈЕТЕ ОД „СРБИЈАГАСА“ Ново предузеће има 246 запослених и посебно седиште у Новом Саду

Пред „Србијагасом“ су велики послови, али и организационе промене како би пословао ефикасније и био конкурентнији на тржишту. То је прецизирано и Владиним развојним планом земље до 2025. Од најављених додатних 500 милиона евра за енергетику добар део ће ићи за подршку гасним инвестицијама.

Из „Србијагаса“ већ је издвојен транспорт. Ново предузеће „Транспортгас Србија“ има 246 запослених и своје посебно седиште у Новом Саду.

Следећи корак је и засебно пословање огранка „Дистрибуцијагас Србија“, а у последњој фази биће издвојени и трговина гасом и складиштење.

„Дакле, нама је битно да уредимо, да имамо савремену мрежу, савремену контролу, добар менаџмент да управља тим системом, а трговци нека се такмиче“, рекао је Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“.

„Србијагас“ мора да разради још једну опцију – план је да у будућности наша земља има четири дистрибутивне зоне гаса, пише Ружица Врањковић за „РТС“.

Једна ће бити Београд, друга је Војводина а остале две у централној и јужној Србији. Тачне локације зависе од степена гасификације. Реорганизацију предузећа пратиће и убрзане гасне инвестиције – завршетак инфраструктуре на нашој траси Турског тока, гасног интерконектора Ниш–Софија.

План је да већ половином године почну и радови на проширењу складишта „Банатски двор“.

„А оно где ћемо посебну пажњу ставити и где смо предвидели одређена средства инвестиционим планом то је даља гасификација земље. Приоритети су Колубарски округ, Пчињски округ, Краљево – дакле један целовит план“, навео је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Убрзане промене и развој српског гасног сектора диктира све већа потрошња гаса и у домаћинствима и у индустрији.

Анализе показују да ће већ 2027. она бити најмање удвостручена.

ПретходниBogojavljensko plivanje za časni krst
СледећиSva jaja koja se pakuju od 1. januara moraju biti propisno označena

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.