Gorivo opet poskupelo, nekada za „crvenu“ moglo 100 kilometara – sada ni 70

gorivo

Gorivo u Srbiji opet je poskupelo – na pumpama kažu da litar najkvalitetnijeg dizela sada košta gotovo 187 dinara. Stručnjaci upozoravaju da će se trend rasta cene sirove nafte nastaviti u narednom periodu i da država može da interveniše smanjivanjem akcize.

Možda je nekada bilo da se sipa i ne misli, ali se danas itekako misli o računici. Gorivo u Srbiji s vremena na vreme poskupljuje dinar ili nešto više. Tako smo nagurali do 186 dinara po litru za, kako na pumpama kažu, najkvalitetniji evro dizel. Odgovor na pitanje koliko je zapravo poskupelo gorivo u Srbiji, možda se najbolje može videti u poređenju prosečnih cena benzina i dizela 2020. godine, i ovih današnjih.

Jasan je i evidentan skok za više od 50 dinara.


„Zadnja tri meseca gorivo je poskupelo abnormalno. Za 30 odsto. Tako da meni kao taksisti ne ide nikako u prilog“

I dok zaključujemo da je cena goriva u Srbiji najviša od ko zna kad, kažu da treba zaključiti da je tako u regionu, ali i u ostatku Evrope.

A jedan razlog je ključan.

„To su promene koje su posledica, sa sigurnošću možemo reći, promene cene sirove nafte na globalnom tržištu. Postoje i lokalni uticaji, ali je ovog puta to posledica skoka naftnog dela cene“, kazao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Stručnjaci prognoziraju da neće biti drastičnog povećanja cene goriva, ali isto tako prognoziraju da će se blagi trend skoka cene sirove nafte nastaviti i u narednom periodu. I kako kažu, ove godine će doći do magičnih – 100 dolara po barelu.

Da li će država intervenisati?

„Svakako nisu, kada su pravili budžet, planirali da će biti visoke cene derivata nafte i da će biti ovako visoka osnovica za obračun PDV-a. Tako da oni po tom osnovu ostvaruju značajan prihod iznad onog što je bilo planirano. Pa, recimo da je to prostor da se redukuju državni proihodi, a da ne naruše ni svoj bilans“, navodi Mićović.

U kojoj meri će nova cena goriva predstavljati ozbiljan udarac za novčanik građana, neka svako odlučli sam. Ali, ekipa N1 je bila svedok da je jedan od vozača sipao svega tri litre, odnosno potrošio 600 dinara.

Izvor: N1

ПретходниRIBA KOJU NAJČEŠĆE JEDEMO NAJOPASNIJA PO ZDRAVLJE: Puna je žive i drugih otrova
СледећиUpozorenje: detektovan novi pokušaj zloupotrebe logotipa i imena Pošte

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.