Gornje Podunavlje redak je biser Srbije

bezdan

Sombor kao najzeleniji grad, poznat po fijakerima, grad kulture, dobre hrane i vina, svakako je omiljena destinacija kako domaćih tako i stranih turista. Ali nije samo grad ono što ga čini posebnim, tu su i sela. Seoski turizam u ovom delu Bačke vode dobri domaćini, uvek spremni da ugode gostima. Brojna vikend naselja poslednjih godina posebno su interesantna gostima.

„Kumovi ovde imaju vikendicu, a ja rado dolazim kod njih da uživam u ovom carstvu prirode. Ovde je raj za odmor. Došao sam na pecanje, sada smo tek počeli, mada kažu da riba još nije počela da radi, ali leti kada dođem ima dosta ribe“, rekao je Dragan Vučinić, turista iz Beograda.

Najbolji specijaliteti bačke kuhinje nude se u mnogim čardama.

„Gosti jedu dobar riblji paprikaš, pečenu ribu i riblje čvarke, gledaju Dunav koji opušta i brodove koji prolaze. Riblje čvarke pravimo, dimljenje deverike…“, rekao je Siniša Maričić, vlasnik čarde „Pikec“ iz Bezdana.

„Dolaze nam turisti iz Mađarske, Hrvatske, Austrije, Slovenije, vole ovaj miran kraj, prirodu, tišinu, vole našu hranu, naš riblji paprikaš i perkelt“, rekao je Dalibor Trnić, čarda „Šebešfok“ Bezdan.

Posle dobrog ručka valja se i osladiti, a čime ako ne Doboš tortom.

„Posebna je jer ima dvanaest kora,u nju ide dosta jaja, čokolade, prženi šećer od gore, glavno je da ima dvanaest kora i da je jednako filovana, kolika je kora, toliko i fila ide. Turisti iz Mađarske najviše vole da probaju ovu tortu i oni su nam glavne mušterije“, objasnila nam je Antonija Krajina, poslastičarka iz Bezdana.

„Pored salaša koji su u sklopu Sombora, gde se jede polako i uživa uz tamburaše, interesantna su sela, gde svako selo ima svoju specifičnost koju vredi posetiti. Veoma značajno za Sombor je i postojanje specijalnog rezervata „Gornje Podunavlje“, rekla je Zdenka Mitić, turistička organizacija Grada Sombora.

Gornje Podunavlje redak je biser Srbije. Atraktivnih turističkih destinacija u Bačkoj ravnici je mnogo, a odlučiti se za aktivan ili pasivan odmor nije lako, jer talasi Dunava umiruju dušu, a šuma poziva u šetnju.

 Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниGranični prelaz Bezdan: Pokušao da unese dve automatske puške i municiju
СледећиSOMBORCI PRVI MAJ MOGU DA PROVEDU NA „ŠTRANDU“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.