Građani shvataju ozbiljnost vanredne situacije koja se odražava i na privredu u Zapadnobačkom okrugu

EPA-EFE (JAGADEESH NV)

U Somboru i Apatinu krizni štabovi doneli su naredbe i preporuke o ponašanju građana u vanrednoj situaciji. Ukinute su noćne linije prevoznika „Severtrans“ iz Sombora, a prevoz na teritoriji Sombora odvijaće se po subotnjem režimu vožnje.

„Apatintrans“ je takođe redukovao redosled vožnje. Sudeći po slikama iz ovih mesta, građani shvataju ozbiljnost vanredne situacije, koja se odražava i na privredu u Zapadnobačkom okrugu.

Hotelijeri i ugostitelji kažu da su posledice globalne pandemije očigledne, što potvrđuju i u Turističkim agencijama, u kojima su otkazani aranžmani do polovine maja. Privrednici ističu da će solidarnost svih, u ovakvoj situaicji, biti od presudnog značaja za oporavak.

„Zvanično smo danas dobili saopštenje Ministrstva turizma da se svi turistički aranžmani do 15. maja otkazuju. Taj novac, koji su putnici uplatili neće biti izgubljen, već će se preusmeriti za neko od narednih putovanja, kada se situacija smiri“, kazala je Milena Manojlović, vlasnica Turističke agencije “Ocean Travel” Sombor.

“Mi smo prve efekte ove krize osetili pre mesec dana kada su gosti, koji dolaze iz Evrope u naš hotel, počeli da otkazuju rezervacije. Gosti su dolazili upravo iz zemalja koja su sada evropska žarišta korona virusa. Mislim da bi najkorektnije bilo da u ovom trenutku svi snosimo posledice ovoga. Milsim da zajednička solidarnost mora doći do izražaja i kada su poslodavci u pitanju, i kada je država u pitanju, ali i kada su radnici u pitanju. Moramo svi zajedno da podelimo ovu krizu i da nekako svi pokušamo izaći iz ovoga”, rekao je Borislav Andić, vlasnik hotela Andrić u Somboru.

Fabrika Fiorano iz Sombora,koja upošljava preko 1.500 radnika neće raditi do daljneg, dok se ostale prestrojavaju shodno vanrednoj situaciji. Problem je neizvesnot koliko će ovakva situacija na Starom kontinetu trajati.

„Naši timovi su uključeni u saradnju sa Vladiom Republike Srbije i njihovim timovima da bismo na svakodnevnom nivou donosili odluke i mere kako bi, koliko je to moguće, relaksirali privredu. Najveće probleme imamo kada su u pitanju firme iz Zapadnobačkog okruga koje se bave izvozom, a to su teksitlna i obućarska industrija, ali i hladnjače koje imaju već ugovorene izvozne poslove“, saopštio je Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor.

Krizni štab opštine Apatin i Gradski štab za vanredne situacije Sombor doneli su zasebne naredbe i preporuke o radu ugostiteljskih objekata i sportskih kladionica od 8 do 20 časova sa makaimum dozvoljenih 50 procenata od ukupnog broja mesta za sedenje i 50 prisutnih lica.

Javno komunalna preduzeća radiće punim kapacitetom sa obavezujućim merama dezinfekcije. Detalji odluka objavljeni su na zvaničnim web stranicma.

Slike iz Apatina i Sombora govore da je sve manje ljudi na ulicama, ali je značajno smanjen i intenzitet saobraćaja. Upravo to govori da su građani shvatili ozbiljnost vanredne situacije.

Građani koji spadaju u posebno ugrožene kategorije stanovništva, a u cilju dostave osnovnih životnih namirnica, lekova i sredstava za higijenu, mogu se obratiti kontakt centru opštine Apatin na br. telefona 025/772-122. Linija će biti dostupna od 00 do 24 časa. Pozivaju se volonteri, koji bi želeli da se uključe i pomognu u dostavi namirnica ugroženim sugrađanima, da kontaktiraju optinu Apatin na br. telefona 025/772-122.

Za pomoć građanima starijim od 60 godina, koji nisu u mogućnosti da nabave osnovne životne namirnice i lekove, broj telefona u Somboru je 060/5053934

Preporučuje se svim građanima koji su zainteresovani da volontiraju radi pružanje pomoći starim licima i hroničnim bolesnicima, da se obrate Crvenom krstu Sombor, broj telefona: 412-737, u vremenu od 8 do 20 časova.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниJoš osam slučajeva koronavirusa, ukupno 65
СледећиJoš sedam slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 72 obolelih

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.