GRAĐANI SOMBORA U AKCIJI ZA PREVENCIJU NASILJA NAD DECOM

ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ИНИЦИЈАТИВИ “ГРАЂАНИ СОМБОРА У АКЦИЈИ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ НАСИЉА НАД ДЕЦОМ”

Поштовани суграђани, позивамо вас да својим потписом подржите нашу иницијативу за коју верујемо да може допринети смањењу насиља над децом у Сомбору.

Циљ иницијативе је да утичемо на одборнике Скупштине Града Сомбора да до краја септембра 2018. године усвоје допуну акционог плана Стратегије развоја социјалне заштите која ће садржати превентивне мере и активности у области заштите деце од насиља које ће спроводити организације цивилног друштва у сарадњи са надлежним институцијама/установама и да се у буџету Града Сомбора за 2019. годину определи минимум 1.500.000,00 динара са конта 481 за буџетску линију намењену финансирању пројеката организација цивилног друштва којима ће се спроводити мере и активности дефинисане делом акционог плана Стратегије развоја социјалне заштите који се односи на превенцију насиља над децом.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Град Сомбор, иако је лидер у Србији међу градовима по квалитету политика за заштиту деце од насиља и даље је суочен са овим проблемом.

Према извештају Центра за социјални рад у Сомбору током 2016. године евидентирано је више од 70 случајева насиља над децом.

Насиље над дететом осим повреда, физичког бола и траума, драстично утиче на његов психосоцијални развој и повећава ризик од бројних неуролошких сметњи.

Надлежне институције и установе за решавање овог проблема у нашој локалној заједници су Центар за социјални рад Сомбор, Полицијска управа Сомбор, Тужилаштво и др. и оне се у складу са својим капацитетима баве овом проблематиком, али неопходна је значајнија подршка шире локалне заједнице, грађана и удружења која би својим ресурсима такође могла да допринесу. Један од начина је реализација примарних превентивних програма, међутим проблем је недостатак плана и опредељених средстава за реализацију истих.

Актуелна Стратегија развоја социјалне заштите Града Сомбора не садржи мере и активности за примарну превенцију насиља над децом. Иако Град Сомбор за социјалну заштиту на годишњем нивоу издваја више од 100.000.000 динара, трошење тих средстава није усклађено са мерама из Стратегије, а на градским конкурсима за соцхуманитарне програме удружења (2.300.000 динара) и програме за децу (1.000.000 динара) занемарљиво мали број пројеката има компоненту примарне превенције насиља над децом.

Током досадашњег рада са децом били смо у ситуацији да реагујемо на различите врсте насиља над децом која живе у нашем граду, као што су гашење цигарета на телу трогодишње девојчице од стране мајке, учестало физичко малтретирање дечака од стране оца који је био у алкохолисаном стању, дечак млађег школског узраста којег вршњаци физички малтретирају сваког дана после великог одмора итд.

Верујемо да смањењу свих облика насиља над децом у нашем граду значајно може допринети повећање квалитета и броја програма примарне превенције и активности које би заједнички спроводиле организације цивилног друштва у сарадњи са надлежним установама.

———————————————————————————————————-

Подршку иницијативи могу дати сви пунолетни грађани са пребивалиштем на територији Града Сомбора.
Потписивање подршке иницијативи “Грађани Сомбора у акцији за превенцију насиља над децом” могуће је свакодневно у периоду од 9 до 17 часова у просторијама Сомборског едукативног центра на Стапарском путу бр. 16, као и путем онлине формулара кликом на линк.

Сомборски едукативни центар

ПретходниČetiri medalje za rvače Sokola
СледећиIzložba fotografija „MOMENTI“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.