GRAĐANI SOMBORA U AKCIJI ZA PREVENCIJU NASILJA NAD DECOM

POZIV ZA PODRŠKU INICIJATIVI “GRAĐANI SOMBORA U AKCIJI ZA PREVENCIJU NASILJA NAD DECOM”

Poštovani sugrađani, pozivamo vas da svojim potpisom podržite našu inicijativu za koju verujemo da može doprineti smanjenju nasilja nad decom u Somboru.

Cilj inicijative je da utičemo na odbornike Skupštine Grada Sombora da do kraja septembra 2018. godine usvoje dopunu akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite koja će sadržati preventivne mere i aktivnosti u oblasti zaštite dece od nasilja koje će sprovoditi organizacije civilnog društva u saradnji sa nadležnim institucijama/ustanovama i da se u budžetu Grada Sombora za 2019. godinu opredeli minimum 1.500.000,00 dinara sa konta 481 za budžetsku liniju namenjenu finansiranju projekata organizacija civilnog društva kojima će se sprovoditi mere i aktivnosti definisane delom akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite koji se odnosi na prevenciju nasilja nad decom.


OBRAZLOŽENJE

Grad Sombor, iako je lider u Srbiji među gradovima po kvalitetu politika za zaštitu dece od nasilja i dalje je suočen sa ovim problemom.

Prema izveštaju Centra za socijalni rad u Somboru tokom 2016. godine evidentirano je više od 70 slučajeva nasilja nad decom.

Nasilje nad detetom osim povreda, fizičkog bola i trauma, drastično utiče na njegov psihosocijalni razvoj i povećava rizik od brojnih neuroloških smetnji.

Nadležne institucije i ustanove za rešavanje ovog problema u našoj lokalnoj zajednici su Centar za socijalni rad Sombor, Policijska uprava Sombor, Tužilaštvo i dr. i one se u skladu sa svojim kapacitetima bave ovom problematikom, ali neophodna je značajnija podrška šire lokalne zajednice, građana i udruženja koja bi svojim resursima takođe mogla da doprinesu. Jedan od načina je realizacija primarnih preventivnih programa, međutim problem je nedostatak plana i opredeljenih sredstava za realizaciju istih.

Aktuelna Strategija razvoja socijalne zaštite Grada Sombora ne sadrži mere i aktivnosti za primarnu prevenciju nasilja nad decom. Iako Grad Sombor za socijalnu zaštitu na godišnjem nivou izdvaja više od 100.000.000 dinara, trošenje tih sredstava nije usklađeno sa merama iz Strategije, a na gradskim konkursima za sochumanitarne programe udruženja (2.300.000 dinara) i programe za decu (1.000.000 dinara) zanemarljivo mali broj projekata ima komponentu primarne prevencije nasilja nad decom.

Tokom dosadašnjeg rada sa decom bili smo u situaciji da reagujemo na različite vrste nasilja nad decom koja žive u našem gradu, kao što su gašenje cigareta na telu trogodišnje devojčice od strane majke, učestalo fizičko maltretiranje dečaka od strane oca koji je bio u alkoholisanom stanju, dečak mlađeg školskog uzrasta kojeg vršnjaci fizički maltretiraju svakog dana posle velikog odmora itd.

Verujemo da smanjenju svih oblika nasilja nad decom u našem gradu značajno može doprineti povećanje kvaliteta i broja programa primarne prevencije i aktivnosti koje bi zajednički sprovodile organizacije civilnog društva u saradnji sa nadležnim ustanovama.

———————————————————————————————————-

Podršku inicijativi mogu dati svi punoletni građani sa prebivalištem na teritoriji Grada Sombora.
Potpisivanje podrške inicijativi “Građani Sombora u akciji za prevenciju nasilja nad decom” moguće je svakodnevno u periodu od 9 do 17 časova u prostorijama Somborskog edukativnog centra na Staparskom putu br. 16, kao i putem online formulara klikom na link.

Somborski edukativni centar

ПретходниČetiri medalje za rvače Sokola
СледећиIzložba fotografija „MOMENTI“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.