Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora objavila je dve knjige

rpt

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ iz Sombora objavila je dve knjige: 

Hangar za snove, autor Darko Tuševljaković

Revolucija Johna Lennona: pesme koje su promenile sve(t) & George Harrison: Here Comes The Sun, autor Dragan Uzelac. 

NOVA KNJIGA U NOVOJ EDICIJI

HANGAR ZA SNOVE

DARKO TUŠEVLJAKOVIĆ

Nova zbirka priča Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost, Hangar za snove, prva je knjiga objavljena u ediciji Biblioteka Dometi, Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru. 

Nakon nekoliko romana i zbirki priča, Darko Tuševljaković se predstavlja u jednom rubnom obliku savremene prozne produkcije, u pričama koje su najkraćeg mogućeg oblika. Bez viškova, bez preterivanja, bez okolišanja, ove sažete priče su – da pozajmimo opis Davida Albaharija – najupečatljiviji mogući pristup pisanju proze danas, a postojanje ovog oblika može se trasirati od Tomasa Bernharda i Danila Harmsa do Lidije Dejvis i Semezdina Mehmedinovića. Uz nekolicu blago obimnijih tekstova i jednu pesmu (!), Tuševljakovićevi sažeti narativi savršeno odgovaraju današnjem čitaocu jer daju najviše u najkraćem vremenu.

                                                     Dragan Babić

DARKO TUŠEVLJAKOVIĆ je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio dve zbirke priča (Ljudske vibracije Naknadne istine), kao i četiri romana (Senka naše željeJaz, Jegermajster Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu, Andrićevu i Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost. Jaz je dosad preveden na engleski, italijanski, bugarski, albanski, rumunski, slovenački i španski jezik.

Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

Biblioteka Dometi nastavlja se na istoimeni časopis koji Gradska biblioteka Karlo Bijelicki objavljuje od 1974. godine i predstavlja autore čiji su tekstovi prvo štampani u časopisnoj verziji. 

Izdavač Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor

Za izdavača: Nataša Turkić

Urednik: Dragan Babić

Lektor: Tamara Babić

Tehnički urednik i umetnička oprema: Dejan Podlipec

Dizajn korice: Lena Tuševljaković Orlović

Revolucija Johna Lennona: pesme koje su promenile sve(t) & George Harrison: Here Comes The Sun Dragan Uzelac

Iz recenzije: 

…Specijalizovani muzički časopisi gotovo da i ne postoje na našim prostorima. Muzički tekstovi danas uglavno žive na internet portalima i društvenim mrežama. Zato ova papirna knjiga (štampa) ima nostalgičnu notu, ona je napuštanje sadašnjih pravila ‒ ona je promena. 

… Dragana Uzelca upoznao sam devedesetih godina proteklog veka kada sam pokrenuo i uređivao list za mlade Novi Pokret. Bio je jedan od kreativnijih autora tekstova o muzici, filmu i knjigama (književnosti)… Knjiga koju držite u ruci osobeni je remake tekstova objavljenih u Novom Pokretu… Osvajajući svoju ličnu slobodu slušanjem rock muzike (u najširem značenju) i čitanjem knjiga Uzelac je otvorio novi prostor u kojem znalački, posvećeno ispisuje impresivne muzičke i životne biografije-avanture nadahnutih autora i izvođača ‒ J. Lennona & G. Harrisona… Iako je u osnovi Uzelčevog pristupa životu i pisanju bunt protiv establišmenta, iza njegove mirne pobune krije se snažna empatija… 

Uputstvo za postupanje u slučaju čitanja: Ova prozna esejistika štampana je u međusobno obrnutim smerovima iz razloga jer su odvojene solo karijere dvojice Beatlesa ‒ antipodne u svemu. Čitaoče, pred tobom su dva puta, kojim god se uputio stići ćeš i do drugog, opusti se, zaboravi gde si, ko si, šta si i kreni u čitanije… Preporuka je da u backgroundu čitanja ide tiha muzika The Beatlesa; po završetku, glasno preslušavanje pesama Johna Lennona i Georga Harrisona. 

Goran Malbaša

DRAGAN UZELAC, rođen je 30. marta 1968. u Apatinu, Vojvodina. Saradnik je mnoštva internet magazina, portala i časopisa za umetnost i kulturu (KVAKA – Velika Gorica, Hrvatska, PULSE, XXZ portal, Čupava keleraba, Vitraž, Kultiviši se, Helly Cherry, Filmske radosti (Beograd), KULT, Kulturni heroj (Novi Sad), časopis za književnost SIZIF, Kraljevo, Impuls portal – Banja Luka, portal NVO FENOMENI, Crna Gora), svoj spisateljski put započeo je u listu somborske biblioteke Karlo Bijelicki ‒ Novi pokret davne 1997. godine.

     Autor je knjiga: The Beatles, povijest rock glazbe; Priča o bluesu; Scream of the butterfly 50 godina od smrti Jima Morrisona; Priča o severnoameričkim Indijancima Tamo gde smo prevareni; Charles Bukowski ‒ Go all the way i John Lennon You may say i’m a dreamer.

     Ljubitelj pisane reči, rock and roll muzike, nezavisnog filma i undergrounda. Bibliofil. Bitnik u srcu, bluzer u duši, sklon romantičarskom sanjarenju na javi u svetu apsurda. Melanholik, buntovnik s razlogom, dobri duh nekadašnje Prerije, veliki poštovalac dela Charlesa Bukowskog, Alberta Camusa, Hermanna Hessea, Danila Harmsa, Jamesa Joycea i Knuta Hamsuna, pre svih. Izrastao iz duha divljine šezdesetih, pod neizmernim uticajem Jima Morrisona i Johna Lennona. Svoje spisateljsko i duhovno izvorište pronašao u knjigama Mali Princ, Let iznad kukavičjeg gnezda, Stranac, Uliks i Stepski vuk.

Izdavač Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki” Sombor, za izdavača Nataša Turkić, urednik, recezent i lektor Goran Malbaša, dizajn i prelom Dejan Podlipec. 

ПретходниUhapšen Somborac zbog krijumčarenja ljudi
СледећиMeđunarodni karate turnir „Panter Open 2022“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.