GRČKA SE UJUTRU OTVARA ZA SRBE: Evo koja su sve pravila za ulazak!

Grcka_more_leto

Granice sa Grčkom za naše državljane biće zvanično otvorene sutra u 8 sati, ali za letovanje na Egejskom moru postoje pravila koja će morati da se poštuju.

Ako rešite da već narednih dana krenete na odmor trebalo bi da znate da od 19. aprila počinje svojevrsna probna sezona za turiste iz određenih zemalja, da bi se videlo kako funkcioniše zamišljeni sistem rada tokom pandemije.

Tako će, pored Srba, Grčka da prima i državljane zemalja EU, kao i ljude iz SAD-a, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Izraela.

Ograničeno kretanje

Za sada naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu na dva granična prelaza sa Bugarskom – Promahonas i Nimfeja.

Sve ovo važi do 14.maja, kada zvanično počinje letnja sezona.

Obavezna potvrda o vakcinaciji i negativan PCR test

Državljani Srbije mogu da putuju u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, ali svaki putnik mora da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja.

Ono što takođe treba da se naglasi jeste da su epidemiološke mere u Grčkoj strože nego kod nas, a one važe i za sve goste.

Kako stići do Grčke

Srpski turisti od 14. maja mogu do svojih omiljenih letovališta u Grčkoj stići preko Severne Makedonije, a oni koji žele da iskoriste i predsezonu mogu kolima da krenu i preko Bugarske. Svakako, razlika u kilometraži, ako se uputite iz Beograda, dosta zavisi i od toga koja grčka regija vam je omiljena.

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670 km, a preko Bugarske se prelazi 740 km.

Zamenski vaučeri

Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, najavila je nedavno ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, uz napomenu da se, prema podacima JUTA, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, Matić je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licence, a druge, koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje vezano za putne aranžmane, prešle su na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

Ukoliko agencija više ne postoji, ministarka je pozvala putnike da se obrate turističkoj inspekciji, koja će regovati i zaštititi prava putnika.

Seničić: Trenutno postignut sporazum sa četiri države

Direktor YUTE Aleksandar Seničić pojasnio je gde trenutno možemo da idemo bez PCR testa, te da je trenutno postignut sporazum sa 4 države.

„U ovom trenutku možemo u BiH, Crnu Goru, Albaniju, S. Makedoniju. Ne moramo da imamo dodatni uslov, za sve ostalo imamo uslove. Sa Grčkom i Hrvatskom već važi dogovor o sertfikatu o vakcinaciji, ali i za one koji nisu vakcinisani negativan PCR test. Za hrvatsku i antigenski tes, ali za Grčku još uvek ne može antigenski test“, kazao je Seničić.

On je gostujući na TV Prva objasnio da mimo Evrope možemo svuda, za Kipar i Tursku je potreban PCR test, a očekuje se krajem maja da se ukinu restriktivne mere. Turska još uvek nije interesantna zbog vremenskih uslova

„Za sve one koji dolaze na tursku obalu će biti ukinuti svi uslovi. Za Egipat vlada dosta veliko interesovanje kada je reč o Uskrsu. Oni imaju masovnu vakcinaciju Sinofarmom kao i mi. Situacija u celoj Evropi je dosta komplikovana, ali očekujemo do kraja maja da se definišu uslovi. U Grčkoj se pod ovim uslovima može sleteti na 5 aerodroma, i preći preko dva kopnena prevoza. Dakle uz vakcinaciju ili PCR test. Očekivanja imamo agencije su spremne“, kaže on.

(Mondo/Blic)

ПретходниKRAJ LIGE ŠAMPIONA, OSNOVANA SUPER LIGA!
СледећиProtesti i šetnja nakon privođenja

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.