Gužve na Horgošu

horgos_granica_kamioni

Povećan broj turskih kamiona koji izbegavaju PCR test za tranzit kroz Rumuniju.

Povećan broj turskih kamiona na srpskim drumovima razlog je za hronične gužve na izlazu iz naše zemlje na Graničnom prelazu Horgoš. Umesto kroz Rumuniju, Turci voze kroz Srbiju zbog obaveznog negativnog PCR testa ili potvrde o vakcinaciji. Na povećan pritisak adekvatno je odgovorila i mađarska carina koja dnevno propušta za trećinu više kamiona u odnosu na broj preciziran protokolom o saradnji dve carine.

U poslednjih mesec dana ponovo gužve teretnjaka na izlazu iz Srbije na Horgošu. Kamiondžije na prelazak granice čekaju i po dvadeset sati. Razlog za kilometre kamiona leži u epidemijskim merama Rumunije.

„Po našim saznanjima Rumunija je uvela strožije epidemiološke mere, što znači da je za tranzit kroz Rumuniju neophodan PCR test, odnosno da osoba bude vakcinisana. To se konkretno odnosi na turske prevoznike” – rekao je za RTV šef teretnog terminala Uprave carina na GP Horgoš Miroljub Stojković.

Gotovo svaki drugi kamion u koloni je iz Turske. Tom pritisku domaći carinici odolevaju zajedno sa njihovim kolegama iz Mađarske, koji više nego poštuju postignuti dogovor o dnevnom protoku kamiona.

„Mogu pohvaliti rad kolega sa suprotne strane jer su oni u proseku za dvadeset i četiri časa uspeli da propuste i preko 500, do 600 teretnih motornih vozila. Protokolom koji je potpisan između mađarske carine i naše Uprave carina, predviđeno je 450 kamiona za 24 časa”

Carinici mnogo nada polažu u najavljenu rekonstrukciju Graničnog prelaza Horgoš, koja predviđa proširenje na dve posebne trake za teretnjake i novih stotinu parking mesta za kamione.

Izvor: RTV (Boris Šuman)

ПретходниROK ZA UPLATU ČETVRTE RATE POREZA
СледећиPočetak realizacije projekta „Moja zajednica, zelena zajednica“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.