Hangar za snove

Darko-Tusevljakovic

Nova zbirka priča Darka Tuševljakovića, dobitnika Evropske nagrade za književnost, Hangar za snove, prva je knjiga objavljena u ediciji Biblioteka Dometi, Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru.

Nakon nekoliko romana i zbirki priča, Darko Tuševljaković se predstavlja u jednom rubnom obliku savremene prozne produkcije, u pričama koje su najkraćeg mogućeg oblika. Bez viškova, bez preterivanja, bez okolišanja, ove sažete priče su – da pozajmimo opis Davida Albaharija – najupečatljiviji mogući pristup pisanju proze danas, a postojanje ovog oblika može se trasirati od Tomasa Bernharda i Danila Harmsa do Lidije Dejvis i Semezdina Mehmedinovića. Uz nekolicu blago obimnijih tekstova i jednu pesmu (!), Tuševljakovićevi sažeti narativi savršeno odgovaraju današnjem čitaocu jer daju najviše u najkraćem vremenu.

                                                     Dragan Babić

DARKO TUŠEVLJAKOVIĆ je rođen 1978. u Zenici, BiH. Prvu priču objavio 2002. godine u regionalnoj antologiji priređenoj u saradnji s Uneskom i od tada objavljuje kraću i dužu prozu u raznim časopisima i antologijama u zemlji i regionu. Godine 2004. dobio je nagradu „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu. Dosad je objavio dve zbirke priča (Ljudske vibracije Naknadne istine), kao i četiri romana (Senka naše željeJaz, Jegermajster Uzvišenost). Dela su mu se našla u užim i najužim izborima za NIN-ovu, Andrićevu i Vitalovu nagradu. Za roman Jaz dobio je 2017. Evropsku nagradu za književnost. Jaz je dosad preveden na engleski, italijanski, bugarski, albanski, rumunski, slovenački i španski jezik.

Živi u Beogradu i radi kao urednik i prevodilac.

http://www.darkotusevljakovic.com

***

Biblioteka Dometi nastavlja se na istoimeni časopis koji Gradska biblioteka Karlo Bijelicki objavljuje od 1974. godine i predstavlja autore čiji su tekstovi prvo štampani u časopisnoj verziji.

ПретходниVelika uskršnja akcija stolarije samo kod „DAKI PLAST“, popusti do čak 40 odsto
СледећиKarate turnir „Memorijal Đura Prokić“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.