HERALDIKA I IDENTITET

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki i Heradlički klub iz Beograda organizuju izložbu HERALDIKA I IDENTITET

u čast i povodom stote godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji

U okviru izložbe biće održano predavanje Dragomira Acovića, arhitekte, istoričara umetnosti i heraldičara, Heradlika i identitet.

Tema predavanja:

Kakva je veza između heradike i identiteta (ličnog, ubikacionog, nacionalnog, konfesionalnog), između lične i kolektivne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti i simboličkog jezika kojim se taj identitet uspostavlja i deklariše?

Područje nekadašnje Jugoslavije, a u nekoj meri i današnje Srbije, naseljeno je stanovništvom koje ne predstavlja samo statistički podatak o nacionalnom opredeljenju, već jeste složena zajednica u kojoj se često nametnute forme rukovode pre svega ideološkim i dnevno-pragmatičkim interesima, što u dužem roku uzrokuje probleme. Ti problemi su neočekivani samo za one koji se u svom javnom delovanju rukovode pre svega sopstvenim neznanjem i nedostatkom svesti da nekakvo znanje uopšte postoji i da je relevantno.

Istorijski heraldički i vanheraldički simboli i amblemi predstavljaju dragoceni deo naše svesti o postojanju i trajanju. Zato se o njima mora ponešto znati, a da bi znalo, mora se govoriti i čitati! To je smisao izložbe i predavanja na stotu godišnjicu događanja koja su oblikovala naš svet, koji jeste naš, bez obzira da li nam se sviđa, i da li verujemo da smo u stanju da ga naknadno izmenimo na bolje.

Svečano otvaranje izložbe i predavanje biće upriličeno u sredu, 28. novembra 2018. godine, u 18 sati, u sali Gradske biblioteke Karlo Bijelicki (Dečje odeljenje, Trg cara Lazara 3).

DRAGOMIR ACOVIĆ, arhitekta,  predsednik Krunskog saveta, suvlasnik preduzeća „Grifon“. Predsednik Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksilologiju, i faleristiku „Beli Orao“; Glavni herold i ko-predsedavajući Registra grbova; urednik
„Stematografije“ Srpskog heraldičkog društva. Član je Američkog Društva za ordene i medalje, Društva za proučavanje ordena i medalja Ujedinjenog Kraljevstva, Scajcarskog falerističkog društva, Unije nemačkih falerista (BDOS)i heraldičkih društava Engleske, Ukrajine i Rusije. Član je Evropskog društva kulture. Pređašnji Predsednik RC Beograd-Singidunum (1996-97). Član je uređivačkog odbora „Godišnjaka Beogradskog muzeja“, član odbora više društava i udruženja. Rođen je 1943. u Beogradu. Oženjen, otac dve kćeri i sina. Živi u Beogradu (Srbija, Jugoslavija)

Najznačajniji radovi:
Kao arhitekta: više projekata među njima Vojna akademija Kopnene vojske u Beogrdu, Crkva Svetog Stefana na Brezovici (u izgradnji). Projekti u Republici Sao Tome i Principe, na Maldivskim ostrvima, u Mongoliji, Nepalu, Kubi, Egiptu, Džibutiju, Somaliji, Iraku itd.
Kao heraldičar: Heraldička revizija grbova Beograda, zastava Beograda, grbova pet beogradskih opština; gradova: Niša, Prijepolja, Budve, Bijeljine, Mionice, Topole, Kragujevca, Jagodine, i dr.;

Falerističke Monografije i druge knjige: Istorija bugarske faleristike, Srpski Kraljevski orden Miloša Velikog, Srbi izvan Srbije-Ruski Srbi (sa drugima). Više od tri stotine novinskih članaka (arhitektura, projektni menadžment, heraldika, faleristika, arhontologija, popularne teme…) itd.

ПретходниJOŠ JEDAN UHAPŠENI ZBOG UTAJE POREZA
СледећиTri pobede Milana Marića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.