HOROR U RUSKOM KRSTURU: U kući našli leglo zmija, u sobama po 5!

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura, mesta u opštini Kula, pronašla je prošlog meseca leglo zmija u svojoj kući, a njena ćerka Sanja Kušić ispričala je da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po 5 ili 6 gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima. Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

Kako Sanja navodi, sve je počelo jedne večeri kada je njena majka Sadeta videla da se nešto u hodniku na laminatu pomera, misleći da je puž golać.

– Kada je upalila svetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletela iz hodnika i otrčala nazad u drugi deo kuće gde žive snajka i brat i počela da vrišti i zove pomoć. Međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kuću – započinje Sanja.

Kaže da niko cele noći nije spavao, ali da se zmija nije pojavila.

– Ujutru kad je svanulo, mama je izvadila ceo laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je veoma mala. Pukotina je zamazana i stavljen je novi laminat. Mislili smo da je problem rešen, kad posle nekoliko minuta, mama je opet primetila zmiju na novom laminatu kako se migolji – priča Sanja.

Posle nekoliko sati istog dana, Sadetina snajka ugledala je zmiju u ćošku pored vrata, dok je sama Sadeta ušavši u sobu, videla još jednu na parketu.

Kako bi pomogli Kolbašima, u akciju pronalaženja legla uključili su se i prijatelji i članovi porodice.

– Te zmije bile su bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gde su našli nekoliko njih, ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još 5 ili 6, u spavaćoj 5 i još u jednoj sobi nekoliko njih, te je ukupno uhvaćeno 14 zmijica – priča Sadetina ćerka.

Sve je to, napominje, trajalo 4 dana. Kako bi se rešili legla zmija, celu kuću posuli su hlorom.

– Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode ali niko nije imao rešenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, rekli su mi: „Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije“ i predložili mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu – objašnjava sagovornica.

Kako se nikakvom rešenju nije nazirao kraj, kuću u kojoj su boravile zmije, dezinfikovali su sumporom.

– Cela kuća i dvorište su tri dana smrdeli na sumpor a u hodniku su postavili lepak na kartone i za ta tri dana su se još 3 zmije uhvatile na lepak – objašnjava Sanja i dodaje:

– Da kucnem u drvo, zasad ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gde su „mama i tata“ tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kažu da u situacijama nalik ovoj, gde se zmije nalaze u kući gde ljudi žive, izlaze u susret građanima koliko mogu, te da najčešće rade po Novom Sadu, ali i okolnim mestima.

– Zmije jesu naša obaveza, i po zakonu se ne smeju ubijati. Mi ih uhvatimo i puštamo dalje u prirodu. Neverovatno je da niko iz Zavoda nije izašao na teren u vezi sa slučajem iz Ruskog Krstura – navode iz Zavoda dodajući da svako ko ima takav problem može slobodno da ih pozove, a oni će izaći na teren.

(Kurir.rs/Telegraf, D.S.)

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.