HOROR U RUSKOM KRSTURU: U kući našli leglo zmija, u sobama po 5!

Sadeta Kolbaš iz Ruskog Krstura, mesta u opštini Kula, pronašla je prošlog meseca leglo zmija u svojoj kući, a njena ćerka Sanja Kušić ispričala je da su u gotovo svim sobama njihovog doma pronalazili po 5 ili 6 gmizavaca tokom agonije koja je trajala danima. Kažu da u kući nikad nije bilo vlage.

Kako Sanja navodi, sve je počelo jedne večeri kada je njena majka Sadeta videla da se nešto u hodniku na laminatu pomera, misleći da je puž golać.

– Kada je upalila svetlo, ugledala je zmiju koja je na momenat zastala. Mama je od straha izletela iz hodnika i otrčala nazad u drugi deo kuće gde žive snajka i brat i počela da vrišti i zove pomoć. Međutim, zmija se podvukla ispod laminata i nestala kada je brat ušao u kuću – započinje Sanja.

Kaže da niko cele noći nije spavao, ali da se zmija nije pojavila.

– Ujutru kad je svanulo, mama je izvadila ceo laminat iz hodnika i bacila misleći da je ispod rupa i kupila novi. Zamazala je pukotinu kod ulaznih vrata koja je veoma mala. Pukotina je zamazana i stavljen je novi laminat. Mislili smo da je problem rešen, kad posle nekoliko minuta, mama je opet primetila zmiju na novom laminatu kako se migolji – priča Sanja.

Posle nekoliko sati istog dana, Sadetina snajka ugledala je zmiju u ćošku pored vrata, dok je sama Sadeta ušavši u sobu, videla još jednu na parketu.

Kako bi pomogli Kolbašima, u akciju pronalaženja legla uključili su se i prijatelji i članovi porodice.

– Te zmije bile su bebe zmije dugačke oko 20 centimetara, a tanke kao slamčica. Krenuli su od kupatila gde su našli nekoliko njih, ušli su u jednu sobu, povadili lajsne parketa i uhvatili još 5 ili 6, u spavaćoj 5 i još u jednoj sobi nekoliko njih, te je ukupno uhvaćeno 14 zmijica – priča Sadetina ćerka.

Sve je to, napominje, trajalo 4 dana. Kako bi se rešili legla zmija, celu kuću posuli su hlorom.

– Zvali smo i Zavod za zaštitu prirode ali niko nije imao rešenje za takav problem. Rekli su mi da moraju da dobiju nalog da izađu na teren i kad dođu, uzmu zmiju i odnesu je u obližnji kanal. Kada sam im rekla da je to leglo zmija i da ne znamo odakle se pojavljuju, rekli su mi: „Onda vam ne možemo pomoći, pa ne možemo mi da budemo 24 sata kod vas i da čekamo zmije“ i predložili mi da, ako je vidim, poklopim lavorom pa da ih onda zovem da je oni uzmu – objašnjava sagovornica.

Kako se nikakvom rešenju nije nazirao kraj, kuću u kojoj su boravile zmije, dezinfikovali su sumporom.

– Cela kuća i dvorište su tri dana smrdeli na sumpor a u hodniku su postavili lepak na kartone i za ta tri dana su se još 3 zmije uhvatile na lepak – objašnjava Sanja i dodaje:

– Da kucnem u drvo, zasad ih nema, ali i dalje postoji crv sumnje gde su „mama i tata“ tih 17 ili 18 zmija koje smo uhvatili i ostaje pitanje da li će se opet vratiti.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode kažu da u situacijama nalik ovoj, gde se zmije nalaze u kući gde ljudi žive, izlaze u susret građanima koliko mogu, te da najčešće rade po Novom Sadu, ali i okolnim mestima.

– Zmije jesu naša obaveza, i po zakonu se ne smeju ubijati. Mi ih uhvatimo i puštamo dalje u prirodu. Neverovatno je da niko iz Zavoda nije izašao na teren u vezi sa slučajem iz Ruskog Krstura – navode iz Zavoda dodajući da svako ko ima takav problem može slobodno da ih pozove, a oni će izaći na teren.

(Kurir.rs/Telegraf, D.S.)

ПретходниZa proizvođače etno hrane i pića iz Sombora povoljniji nastup na Beogradskom sajmu
СледећиHUMANITARNI BAZAR NA GLAVNOJ ULICI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.