Humanitarna akcija koja je ujedinila Somborce

Desetogodišnji dečak Rade Peurača iz Sombora, oboleo je od teške bolesti. Lekari iz Srbije uradili su sve što su mogli i Rade je dalje upućen na Lečenje u London. Troškovi lečenja su veliki, roditelji nemaju novca, pa je to pokrenulo Radetove drugare iz razreda, koji su zajedno sa svojom učiteljicom i roditeljima organizovali humanitarno prikupljanje novca.

Humanitarna akcija koja je ujedinila Somborce, a počela je zahvaljujući drugovima desetogodišnjeg Radeta. Svi imaju isti cilj – da pomognu dečaku koji je pre pet meseci oboleo od teške bolesti. Inicijativa se iz škole proširila na ulice, trgove i prodavnice, samo sa jednim ciljem – da se Rade izleči i vrati u školu.

„Mi smo Radetovi drugari iz 3a, svaki dan smo ovde od 8 do 22 časa i sakupljamo humanitarni novac, kako bi se Rade što pre vratio u školske klupe“, ispričao je Vukašin Vukelić, Radetov drugar iz razreda.

„U subotu na dečijoj pijaci ćemo prodavati naše stare stvari i taj novac ide za Radeta. Takođe će i naše mame da peku kolače i prodavaće ih, i taj novac isto ide za Radeta“, rekao je Ivan Pašti, Radetov drugar iz razreda.

Akciji pod nazivom „Za Radeta – do pobede“ priključili su se svi građani Sombora i okolnih mesta. Organizuju se razne manifestacije, književne večeri, konobari su se odrekli svojih bakšiša, veterinarske stanice prihode od svojih terapija uplaćuju za malog Radeta, muzičari sviraju za svog sugrađanina.

„Nešto smo morali da učinimo i u saradnji sa DVD iz Sombora, došli smo na ideju da okupimo Somborce na Ćelavom trgu, spontano, bez velike bine i ozvučenja, samo od srca, ko koliko može, da skupimo neki dinar za našeg Radeta, da ode na lečenje i da dogodine bude sa nama na sledećoj svirci“, rekao je Dejan Saković, muzičar iz Sombora.

„Organizovali smo umetničku izložbu slika i prodaju istih, kao i književno veče. Sav sakupljeni prilog ići će na račun Radetovih roditelja i nadamo se da će Rade što pre da ozdravi i da se vrati svom redovnom životu“, rekla je Branka Terzin, iz kafe bara „Des Arts“.

Do ponedeljka je prikupljeno više od 30.000 evra, ali to još uvek nije dovoljno novca. Terapije u Londonu koštaju višestruko više, ali svi su rešili da pomognu. Grad Sombor je, u skladu sa zakonom o socijalnoj zaštiti, pružio jednokratnu finansijsku pomoć roditeljima.

Svi koji žele da pomognu mogu to učiniti i uplatom na tekući račun 340-32620329-12.

rtv.rs

ПретходниKonferencija za medije
СледећиBroj noćenja u Somboru povećan za 60 odsto

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.