Хуманитарна акција која је ујединила Сомборце


Десетогодишњи дечак Раде Пеурача из Сомбора, оболео је од тешке болести. Лекари из Србије урадили су све што су могли и Раде је даље упућен на Лечење у Лондон. Трошкови лечења су велики, родитељи немају новца, па је то покренуло Радетове другаре из разреда, који су заједно са својом учитељицом и родитељима организовали хуманитарно прикупљање новца.

Хуманитарна акција која је ујединила Сомборце, а почела је захваљујући друговима десетогодишњег Радета. Сви имају исти циљ – да помогну дечаку који је пре пет месеци оболео од тешке болести. Иницијатива се из школе проширила на улице, тргове и продавнице, само са једним циљем – да се Раде излечи и врати у школу.

“Ми смо Радетови другари из 3а, сваки дан смо овде од 8 до 22 часа и сакупљамо хуманитарни новац, како би се Раде што пре вратио у школске клупе“, испричао је Вукашин Вукелић, Радетов другар из разреда.

“У суботу на дечијој пијаци ћемо продавати наше старе ствари и тај новац иде за Радета. Такође ће и наше маме да пеку колаче и продаваће их, и тај новац исто иде за Радета“, рекао је Иван Пашти, Радетов другар из разреда.

Акцији под називом „За Радета – до победе“ прикључили су се сви грађани Сомбора и околних места. Организују се разне манифестације, књижевне вечери, конобари су се одрекли својих бакшиша, ветеринарске станице приходе од својих терапија уплаћују за малог Радета, музичари свирају за свог суграђанина.

„Нешто смо морали да учинимо и у сарадњи са ДВД из Сомбора, дошли смо на идеју да окупимо Сомборце на Ћелавом тргу, спонтано, без велике бине и озвучења, само од срца, ко колико може, да скупимо неки динар за нашег Радета, да оде на лечење и да догодине буде са нама на следећој свирци“, рекао је Дејан Саковић, музичар из Сомбора.

„Организовали смо уметничку изложбу слика и продају истих, као и књижевно вече. Сав сакупљени прилог ићи ће на рачун Радетових родитеља и надамо се да ће Раде што пре да оздрави и да се врати свом редовном животу“, рекла је Бранка Терзин, из кафе бара „Des Arts“.

До понедељка је прикупљено више од 30.000 евра, али то још увек није довољно новца. Терапије у Лондону коштају вишеструко више, али сви су решили да помогну. Град Сомбор је, у складу са законом о социјалној заштити, пружио једнократну финансијску помоћ родитељима.

Сви који желе да помогну могу то учинити и уплатом на текући рачун 340-32620329-12.

rtv.rs


ПретходниКонференција за медије
СледећиБрој ноћења у Сомбору повећан за 60 одсто

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.