I Nemačka odgovorna za bombardovanje Jugoslavije, da povuče priznanje Kosova

Посланица странке „Левица“ (Die Linke) у немачком Бундестагу Жаклин Настић оценила је, у интервјуу франкфуртским „Вестима“, да је немачко признање Косова био неправни акт и велика грешка, као што је и било учешће немачке војске у бомбардовању бивше Југославије 1999.године, те додаје да је Србија показала спремност за дијалог са косовским Албанцима и да зато заслужује подршку.

Председница парламентарне групе за односе Немачке и земаља Југоисточне Европе каже да је њеној странци још од бомбардовања било јасно да НАТО бомбе и кршење међународног права не воде миру него доприносе рату.

„Левица“ се, према њеним речима, и данас доследно залаже за поштовање међународног права, додајући да је отцепљење Косова брутално кршење овог права.

„Немачко признање Косова је неправни акт и велика грешка. Та грешка треба што пре, кроз повлачење признања, да се исправи, и ја се у Бундестагу за то, стално и интензивно залажем. Недопустиво је што политику Косова воде осведочени ратни злочинци и њима је место иза решетака, а не у влади или парламенту. Србија је показала спремност за дијалог са Албанцима и заслужује подршку“, нагласила је Настић.

Такође, је оценила да би протерани Срби са Косова требало да добију обештћење.

„Немачка не сме да буде изузета од ове одговорности, ни морално, ни финансијски, ни правно. Она је учествовала у овом кршењу међународног права и стално је на страни ратних злочинаца који чине политичку елиту у Приштини. Настрадале нико не може вратити и не постоји утеха која би ублажила тугу за настрадалима. Пред лице правде морају се извести и ратни злочинци, али и они који су одлучивали да се крене у ратна разарања, у земљама учесницама НАТО агресије“, истакла је она.

Подсетила је да се „Левица“ доследно залаже за миротворну политику и то само дипломатским средствима.

„С обзиром на нашу историју, ми одбацујемо сваку могућност да војно ангажовање крене из Немачке. Исто тако, 1999. били смо једина политичка снага у Бундестагу која се успротивила учешћу Немачке у овом правно неутемељеном и неправедном рату против Савезне Републике Југославије. Тадашњи председник наше партије, Грегор Гизи, жестоко је окривио НАТО због напада на Југославију и због убијања толиког броја недужних цивила. Више пута састајао се са председником Слободаном Милошевићем, у тежњи да се издејствује мир у региону. ПДС (данашња „Левица“) учествовала је на бројним протестима против овог сулудог рата и настојала да шири истину о његовом бесмислу и неправедности“, навела је Настић.

Присетила се да је, када је почело бомбадовање Југославије имала 19 година и да је учествовала у многим демонстрацијама организованим у Хамбургу.

„Тај трагични догађај је на мене тако утицао, да су се моји погледи на свет знатно политизовали. Манипулације министра иностраних послова Јошке Фишера и његове партије Зелених, као и свеобухватне медијске манипулације, имале су за циљ да дају легитимитет нападима НАТО алијансе и све ме је то јако погодило. Боравила сам више пута у Србији и пре и после бомбардовања. Срдачност и гостољубивост људи у Србији добро ми је позната и данас, као и тада, солидаришем се у њиховој тежњи за међународном правдом“, казала је немачка посланица.

Што се реакције осталих партија у то време тиче, подсетила је да је велика већина гласала за НАТО интервенцију, иако је до тада важио послератни императив да „више ни један рат не сме да крене са немачке територије“.

„Одлука Бундестага била је апсолутно катастрофална и тек од тада немачки војници се континуирано шаљу и у друге ратове широм света. Све партије, осим Левице изгласале су да Немачка учествује у овом кршењу међународног права и убијању недужних цивила. Од тада до данас, „Левица“ је једина политичка снага у Бундестагу која се доследно залаже за мировну спољну политику, а посебно када је Србија у питању“, подвукла је Настић.

Главна грешка направљена када је здравство приватизовано и комерцијализовано

Поводом актуелне ситуације у вези пандемије корона вируса, упитана које је грешке направила Немачка у спречавању ширења ове опаке болести рекла је да је главна грешка направљена много раније, када је здравство приватизовано и комерцијализовано, па је на појаву пандемије остало неприпремљено, на шта је „Левица“ годинама перманентно указивала.

„Сада су хитно неопходне инвестиције у здравствени систем, као и у санирање негативних финансијских последица, када су у питању запослени, популација која је у фази образовања, власници малих предузећа и поготово најсиромашнији слој друштва. Једно друштво је снажно и здраво онолико колико су то његови најсиромашнији припадници. Сва моја настојања усмерена су на апел Немачкој и Европској унији да пандемија само заједнички и уз потпуну међудржавну солидарност може да се савлада“, нагласила је она.

Непримерени егоизам према Србији

Србија је, како каже, годинама била под притиском да либерализује своју економију и отвори је за концерне ЕУ, као и да се економски дистанцира према Русији и Кини, а сада, у јеку корона кризе, препустити Србији да се сама сналази, без икакве помоћи и солидарности ЕУ непримерени је егоизам и профитерски бесмисао када су здравље и животи људи у питању.

„Изузетно је позитивно што су Кина и неке друге земље показале велику спремност да у овој ситуацији и другима помогну. Желим свим људима да ову пандемију што пре савладамо и будемо здрави“, закључила је Настић.

Извор: Танјуг

ПретходниSve bitne informacije o vanrednom stanju i preko Vajbera
СледећиSećanje na zastavnika Medića, prvu žrtvu Nato agresije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.