I OVE GODINE U SOMBORU „SVETOĐURĐEVSKI DANI“

svetodjurdjevski-dani

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva gospodina dr Irineja, Episkopa bačkog, u Somboru će od 6. do 11. maja 2022. godine biti održana manifestacija „Svetođurđevski dani“.

Ovogodišnji program „Svetođurđevskih dana“ će početi 6. maja, kada će od 9 časova u hramu Svetog velikomučenika Georgija biti služena Sveta Liturgija povodom hramovne slave – Đurđevdana.

U subotu, 7. maja od 19 časova u velikoj sali Gradske kuće duhovno predavanje pod nazivom „Značaj vaskrsenja u našem životu“ će održati profesor dr Rastko Jović, vanredni profesor na Katedri za kanonsko pravo Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Dan kasnije, 8. maja od 19 časova na istom mestu Aleksandra Ninković Tašić, publicista, predsednik Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i autor knjiga o Pupinu i drugim srpskim naučnicima govoriće na temu „Pupinova reformacija duha“.

Milan Stepanović, zavičajni istoričaj i publicista, autor više od 30 monografija i knjiga iz prosvetne i kulturne prošlosti Sombora 9. maja od 19 časova će u velikoj sali Gradske kuće održati predavanje „250 godina od rođenja somborca Jovana Savića (Ivana Jugovića). Jovan Savić je bio bliski Karađorđev saradnik, prvi srpski diplomata i utemeljivač Beogradske velike škole.

Promocija zbornika pod nazivom „Eparhija bačka u osmovekovnoj istoriji Srpske pravoslavne crkve“, koji obuhvata radove nastale kao plod naučnog skupa održanog 2019. godine u Bačkoj Palanci povodom jubileja, osam vekova autokefalije SPC će biti održana 10. maja od 19 časova u Gradskoj kući. O zborniku će govoriti dr Svetozar Boškov, istoričar, vanredni profesor na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Predrag M. Vajagić, nastavnik istorije, protonamesnik Stevica Ilić, arhijerejski namesnik bačkopalanački i prof. dr Saša Marković, istoričar, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Ovogodišnje „Svetođurđevske dane“ čiju realizaciju su pomogli grad Sombor i Ministarstvo pravde Republike Srbije će 11. maja zatvoriti „Izložba dečijih likovnih radova povodom 800 godina od nastanka freske Beli anđeo“. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a u pratećem programu će učestvovati studenti somborskog Pedagoškog fakulteta i Pravoslavni muzički sastav „Bedem“ iz Sombora.

Izvor: SomborNjuz

ПретходниU SUBOTU SE ZAVRŠAVA KUPALIŠNA SEZONA NA SOMBORSKOM ZATVORENOM BAZENU
СледећиPsihologija iza radne uniforme – zašto policajci nose plavu, hirurzi zelenu i kuvari belu uniformu?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.