IDEJNO REŠENJE SPOMENIKA KRALJU ALEKSANDRU PRVOM KARAĐORĐEVIĆU

Izložba konkursnih radova za izradu idejnog rešenja spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru otvorena je u utorak, 1. oktobra, u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Izložbu je otvorio glavni urbanista grada Sombora Milan Stojkov osvrnuvši se na put koji je pređen od podnošenja inicijative za ponovno postavljanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću do završene javne nabavke.

Javna nabavka bila je raspisana do 15. avgusta, dok je odluke o pobedniku i nagradama doneo stručni žiri u sastavu: akademski vajar Peter Mraković, predsednik žirija, istoričar umetnosti-konzervator Dejan Radovanović, dipl. slikar-grafičar Milan Jovanović Jofke, dipl. inž. arhitekture Jasmina Bobić i dr Mihael Antolović.


Na Konkurs su pristigla četiri autorska rada koja će biti izložena u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ do 6. oktobra 2019. godine. Prvu nagradu dobio je Zoran Ivanović, drugu nagradu prof. Miodrag Živković, treću nagradu Dragan Radenović, a četvrtu Igor Šejter.

Parcela na kojoj se planira podizanje novog spomenika je Park heroja, odnosno prostor ispred Skupštine grada Sombora, gde se već nalaze spomenici narodnih heroja i skulpture somborskog umetnika Pavla Blesića.

Prvobitni spomenik koji je delo Antuna Augustinčića postavljen je 1940. godine, a u proleće 1941. okupatori su uklonili spomenik.

Zainteresovani će moći da pogledaju izložbu do 6. oktobra 2019. godine.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниPrva premijera u sezoni 2019/20.
СледећиTop četiri kulinarska noviteta koja su olakšala spremanje hrane

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.