Ima li nade za brodogradnju?

bm-brodogradiliste
РТВ (Весна Милановић Симичић)

Brodogradilište u Bačkom Monoštoru od 1978. godine napravilo je 169 novogradnji, a poslednjih pet godina radili su uglavnom remonte brodova. Da za brodogradnju ima nade pokazuje primer što će nakon više godina krenuti novogradnja i poslovni poduhvati koji daju optimističnu dimenziju ovoj privrednoj grani, koja za sobom vuče i druge industrijske grane.

Poslednjih pet godina nije bilo brodogradnje, već prevashodno remonti domaćih i stranih plovnih objekata, kažu u brodogradilištu iz Bačkog Monoštora i dodaju da od ove godine imaju ugovorene poslove za novogradnju. Ivan Pašić, radnik iz brodogradilišta, ističe da će u toku svog višedecenijskog staža sa radošću dočekati izgradnju 170-tog plovila.

„Nalazim se pored najstarijeg struga koji radi u Evropi, a datira iz 1854. godine i proizveden je u Beču. Ovaj strug i dalje radi besprekorno i još može napraviti brodske osovine. Od 1978. godine do sada smo imali 169 novogradnji u ovom brodogradilištu i sa radošću očekujem početak 170 novogradnje“, rekao je Ivan Pašić, radnik u brodogradilištu – Bački Monoštor.

Domaćinsko rukovođenje rezultat je neprekidnog rada i novih poslovnih poduhvata ističu rukovodioci ovog preduzeća.

„Ovu godinu imamo dosta ugovorenih poslova, planiramo da povećamo broj zaposlenih. Imamo dobru saradnju sa preduzetnicima iz Hrvatske, servisiramo nekoliko njihovih firmi, zatim plovne objekte iz Mađarske i Nemačke, ali i drugih zemalja pored naših“, kaže Milan Vučković, vlasnik brodogradilišta u Bačkom Monoštoru.

„Brodovi koji dolaze kod nas uglavnom zahtevaju pregled debljina limova, električne instalacije, osovinskih vodova, hidraulike kormila, odnosno svih brodskih sistema. Imamo stručnu radnu snagu koja je atestirana i izuzetno kvalifikovana za svaki posao koji radimo“, izjavio je Srđan Čanković, menadžer brodogradilišta u Bačkom Monoštoru.

„U priovrednom ambijentu Zapadnobačkog okruga postoje tri brodogradilišta koja rade, a u privatnom su vlasništvu. Međutim, najviše radi ovo u Bačkom Monoštoru. Problem izgradnje brodova u brodogradilištima u našoj zemlji je nastao krajem devedestih godina“, rekao je Mihalo Maćuš, Regionalna privredna komora Sombor.

Opstanak na tržištu obezbeđuje i kvalitetna radna snaga.

Kristijan Bagi, projektni menadžer u Školi za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru: „Borodgradilište u Bačkom Monoštrou je jedno od 15 preduzeća koja su se odlučila da učestvuju u projektru „Inkluzija 2“ koje sprovodi Nemačka organizacija za saradnju u Srbiji. Na ovom projektu su Grad Sombor, Škola za Osnovno obrazovanje odraslih iz Sombora i Savez romskih nevladinih organizacija iz zapadnobačkog okruga“.

U brodogradilištu, jednom od najstarijih u ovom delu jugoistočne Evrope iz 1796 godine trenutno radi šezdesetak zaposlenih.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниUlazak u Srbiju iz Mađarske bez PCR testa
Следећи“Dunavski kitovi” koji su nekad plovili kroz Srbiju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.