Imunitet i zdravlje kriju se u biljkama oko nas

kopriva_lekovita_sombor

Šumski proplanci i livade kraj Velikog bačkog kanala su bogata staništa lekovitog bilja. Kraj somborskog popularnog šetališta sve je više dobrih poznavalaca bilja. Prilika je to za osveženje prolećnog menija pripremom detoks šejkovima od koprive ili maslačka ili tradicionalno, branjem bilja za pite zeljanice ili salate.

Maslačak, zelje, gavez, crvena detelina i kao kraljica šumskih proplanaka, livada i vojvođanskih staništa – kopriva, čine pravo bogatstvo i obilje zdravlja! Poznavaoci lekovitog bilja uveliko beru prve mladice. Dragocena kopriva ima najširu primenu – od ishrane i lečenja do pripreme sredstava za đubrenje i zaštitu bilja.

„Ona je sada najlekovitija, sve što je bilo u korenu, sada je u listu koprive. Mi sada idemo u prirodu , uzimamo papirnu vrećicu, rukavice, oštre makaze i udobno se obujemo. Provedemo vreme u prirodi. Učinićemo dobro za svoje telo, nadisaćemo se kiseonika i nabraćemo koprivu“, kaže Slavna Momirović iz Udruženja Miroljubiva poljoprivreda.

Na Slavninom meniju sada su čorbe, variva, pite, šejkovi za zdrav početak dana od koprive, a tokom dana osvežavajuće salate od maslačka.

„Pupoljke i listiće možemo iseckati i sa maslinovim uljem i limunovim sokom i imamo jednu ukusnu vitaminsku salatu. Od korena kuvamo čaj, a čaj se može kuvati i od lista i od cveta“, objašnjava Slavna.

Važno je biljke pravilno ubrati kako ne bi oštetili korenje i kako bi nam tokom cele godine bili dostupni ovi dragoceni izvori imuniteta i zdravlja.

„Razlika između ovih biljaka koje su slobodno u prirodi i onih koje mi uzgajamo, makar to bilo i na miroljubiv način tj. organski način je velika jer ta kopriva je preživela i zimu i hladnoću, ima sposobnost regeneracije. Pošto je ona toliko čvrsta, znači da će tako isto raditi i našem telu“, ističe Slavna.

Obilje hlorofila, enzima, minerala, vitamina… jednako koristi i čoveku i prirodi. Kao komšijsko bilje, ove šumske biljke su prijatelji povrtarskih kultura i predstavljaju zaštitu od štetočina a kao eko prihrana dragocen izvor minerala. U prirodi imamo sve, podseća Slavna i kada bi samo malo više koristili ovo biljno blago, bilo bi to, zaista, neprocenjivo!

rtv.rs

ПретходниSportska rekreacija za žene sa sela
СледећиZaštita prirode na području Gornje Mostonge kod Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.