Имунитет и здравље крију се у биљкама око нас

kopriva_lekovita_sombor

Шумски пропланци и ливаде крај Великог бачког канала су богата станишта лековитог биља. Крај сомборског популарног шеталишта све је више добрих познавалаца биља. Прилика је то за освежење пролећног менија припремом детокс шејковима од коприве или маслачка или традиционално, брањем биља за пите зељанице или салате.

Маслачак, зеље, гавез, црвена детелина и као краљица шумских пропланака, ливада и војвођанских станишта – коприва, чине право богатство и обиље здравља! Познаваоци лековитог биља увелико беру прве младице. Драгоцена коприва има најширу примену – од исхране и лечења до припреме средстава за ђубрење и заштиту биља.

“Она је сада најлековитија, све што је било у корену, сада је у листу коприве. Ми сада идемо у природу , узимамо папирну врећицу, рукавице, оштре маказе и удобно се обујемо. Проведемо време у природи. Учинићемо добро за своје тело, надисаћемо се кисеоника и набраћемо коприву”, каже Славна Момировић из Удружења Мирољубива пољопривреда.

На Славнином менију сада су чорбе, варива, пите, шејкови за здрав почетак дана од коприве, а током дана освежавајуће салате од маслачка.

“Пупољке и листиће можемо исецкати и са маслиновим уљем и лимуновим соком и имамо једну укусну витаминску салату. Од корена кувамо чај, а чај се може кувати и од листа и од цвета”, објашњава Славна.

Важно је биљке правилно убрати како не би оштетили корење и како би нам током целе године били доступни ови драгоцени извори имунитета и здравља.

“Разлика између ових биљака које су слободно у природи и оних које ми узгајамо, макар то било и на мирољубив начин тј. органски начин је велика јер та коприва је преживела и зиму и хладноћу, има способност регенерације. Пошто је она толико чврста, значи да ће тако исто радити и нашем телу”, истиче Славна.

Обиље хлорофила, ензима, минерала, витамина… једнако користи и човеку и природи. Као комшијско биље, ове шумске биљке су пријатељи повртарских култура и представљају заштиту од штеточина а као еко прихрана драгоцен извор минерала. У природи имамо све, подсећа Славна и када би само мало више користили ово биљно благо, било би то, заиста, непроцењиво!

rtv.rs


ПретходниСпортска рекреација за жене са села
СледећиЗаштита природе на подручју Горње Мостонге код Сомбора

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.