Ističe rok za prijavljivanje smeštaja, kazne za rad na crno ogromne

Закононом о угоститељству утврђено је евидентирање угоститељских објеката, а првилником ближи услови. Прописана је обавеза угоститеља са услугама смештаја у некатегорисаном објекту да пре отпочињања обављања делатности поднесу пријаву у општини на чијој територији се објекат налази.

У ресорном Министарству наводе да је у складу са Законом у поступку израда Централног информационог система за туризам и угоститељство, кроз који ће се водити евиденција гостију у смештајним објектима. Почетак рада очекује се у другој половини године.

Надлежни процењјују да има око 40 некатегорисаних угоститељских објеката у Сомбору, који још увек нису обавили пријаву. Шта се регулише пријавом некатегорисаних угоститељских објеката и зашто многи то још увек нису урадили, проверавали смо у Сомбору.

Срђан Релић један је од угоститеља у Сомбору који има преноћиште, а туристима су за обилазак града на располагању и бицикли. Озбилно је приступио послу и за пет година смештајне капацитете проширио. Истиче да се у овом занимању морају пратити трендови, новине и поштовати законски прописи да би се радило без „главобоље“, а домаћи и страни туристи били сигурни.

„Важно је да сви буду пријављени, а поготово по овом новом закону. Невероватно је колико у Сомбор долази људи из целог света, а то су предности нас угоститеља да им пружимо што боље услове смештаја. Што је најважније увек одлазе задовољни, не само смештајем, већ и градом у којем су провели време. Највише се задржавају око три дана“, каже Релић.

Преноћишта, коначишта, хостели, објекти за смештај наутичког и ловног туризма, ловачке колибе и куће у обавези су да пре почетка рада поднесу пријаву у својој општини, али у Сомбору многи то још увек нису учинили.

Иван Камерер, начелник Одељења за привреду, туризам и локално економски развој Град Сомбор подсећа: „Крајњи рок да се овај процес заврши је 20. март, а ми смо дали рок до 5. фебруара. На жалост до овог тренутка је јако мало људи контактирало Одељење за привреду туризам и локално економски развој да би се пријавили. Претпостављам да многи очекују могућност да ће остати у овој сивој зони, што мислим да није реално. Имам потребу да обавестим све власнике објекта који раде у туристичке сврхе, а нису нам се пријавили да ће инспекцијски органи радити свој посао како би се сви евидентирали. „

А Ђуро Тодорић, директор Туристичка организација Сомбор, каже: „Правилник је некако донет у време празника, верујем да су Сомборци савесни и људи који су одговорни, тако да претпостављам да ће се ових дана сигурно пријавити. Мало ћемо се и ми потрудити да их обавестимо и анимирамо да се пријаве. Не видим разлог да неко ко већ ради пријављен и плаћа порез да се у својој општини не пријави „.

Рад који није у складу са законом се не толерише тим пре што већ регистровани угоститељи треба да виде у држави партнера, кажу у туристичкој инспекцији. Додају да се редовне контроле раде по плану, а по пријави грађана приоритетно.

Угоститељ, правно лице који пружа смештај у некатегорисаном објекту, а који се није пре почетка рада пријавио у својој општини, рескира да плати казну од 200.000 до 800.000 динара, од 40.000 до 100.000 динара за одговорно лице у правном лицу и од 100.000 до 500.000 динара за предузетника. Напомињу, контрола ће бити већ од фебруара ове године.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниUHAPŠEN UBICA!
СледећиNovi detalji zločina u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.