Istorijski strip “Evo mene, eto vas” predstavljen u Somboru

U organizaciji Kluba ljubitelja stripa, u Gradskoj biblioteci Karlo Bijelicki u Somboru, predstavljen je istorijski strip o Drugom srpskom ustanku “Evo mene, eto vas” autora Borislava Korice, Vladimira Merenika i Boška Ljubojevića koga je ilustrovao Goran Đukić Gorski.

Sećanje na kneza Miloša, na narodnu bunu koja je dovela do konačnog oslobođenja od Osmanlija po prvi put je prikazano u formi stripa „Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša” koga je u Somboru promovisao Klub ljubitelja stripova.

“Strip je autentičan i originalan zato što će đacima uz klasičnu nastavu omogućiti definitivno jedan drugačiji pristup istoriji, zanimljiviji, atraktivniji, neobičniji gde će deca na jedan očigledniji način moći da spoznaju malo više tajne istorije kao nauke i bliže se upoznati sa ličnostima Drugog srpskog ustanka i hronologijom događaja.” objasnio je Marinko Kovačević, profesor istorije.

“Mi smo hteli da preko stripa koji je vizuelno deci atraktivan približimo taj deo istorije. Imali smo i druge projekte koji obrađuju Prvi svetski rat, Drugi svetski rat i neke druge događaje, ali ovaj nam je prvi strip koji je zasluženo prepoznat od Ministarstva prosvete!”, istakao je Igor Marković, urednik Izdavačke kuće “System comick”.

Istorijski strip je u potpunosti zasnovan na istorijskoj građi i verodostojno je prikazana arhitektura, nošnja i oružje toga doba. Kao junaci ovog stripa, uz Miloša, pojavljuju se i vožd Karađorđe, Zeka Buljubaša, Tanasko Rajić, Jakov Nenadović, Ljubica Obrenović i mnogi drugi.

“Zahvaljujući knjižari Lilas i Nezavisnom sinidikatu policije, po tri primerka ovog stripa dobiće somborske osnovne škole kao i škola Vuk Karadžić i Dečije odeljenje Gradske biblioteke, kao malu donaciju, kako bi somborski osnovci mogli da vide strip, uzmu u ruke a nadamo se i da ga iskoriste kao nastavno sredstvo iz istorije!”, kaže Danilo Bogdanović, predsednik Kluba ljubitelja stripa u Somboru.

Po rešenju Ministarstva prosvete, strip “Evo mene, eto vas” je od prošle školske godine i zvanično uvršten kao dodatno nastavno sredstvo u višim razredima osnovnih škola i u srednjim školama.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниLažnim računima utajio porez od 500.000 dinara
СледећиObuka za nezaposlene širom okruga

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.