Izabran novi dekan na Pedagoškom fakultetu

Prof. dr Saša Marković

Članovi Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru, na sednici koja je održana 12. maja 2021. godine, tajnim glasanjem uz podršku 16 od 17 članova doneli su odluku da za dekana Fakulteta, za period od 1. oktobra 2021. godine do 1. oktobra 2024. godine bude izabran prof. dr Saša Marković. Na taj način je Savet potvrdio kandidaturu koju su podržali članovi Nastavno-naučnog veća Fakulteta.

Prof. dr Saša Marković je redovni profesor iz oblasti istorijskih nauka na Katedri za društvene nauke, a na Pedagoškom fakultetu u Somboru je zaposlen od 2009. godine. Predavač je na više predmeta na osnovnim, master i doktorskim studijama. 

Predmet njegovog istraživačkog interesovanja su refleksije evropskih  kulturnih, društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku, kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog, političkog i šireg kulturnog identiteta. U vezi s tim, u određenim naučnim radovima i monografijama njegovo zanimanje je bilo vezano za istraživanje prošlosti današnje teritorije AP Vojvodine i grada Sombora,  kao prepoznatljivog rasadnika kulturno-obrazovnih ideja Srba. 

Tragajući kroz oblast neiscrpe inspiracije prošlosti Grada, profesor Marković je do sada objavio tri naučne monografije: „Politička biografija Jovana Joce Laloševića“ (2011), „Srpski učitelj u Ugarskoj 1778-1918“ (2016 – povodom dve stotine godina od preseljenja Preparandije iz Sentandreje u Sombor) i „Sombor 1918 – ostvarena nada i neuskraćena prava“ (2018 – povodom 100-godišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i stvaranja jugoslovenske države).

Ovom naučnom monografijom, grad Sombor je ovaj izuzetno značajan datum obeležio na jedinstven način u odnosu na druge urbanitete Pokrajine. 

Profesor Marković je autor više naučnih monografija i više desetina naučnih radova koje je objavio u relevantnim časopisima u zemlji i inostranstvu, ali i predstavio na naučnim skupovima, međunarodnog i nacionalnog karaktera. Učestvovao je i učestvuje na desetak naučnih projekata od kojih su dva međunarodna. 

Namera profesora Markovića je da, kroz mnogobrojne strateške i konkretne aktivnosti, dalje unapredi kulturno-prosvetnu i vaspitnu misiju Fakulteta i time dostojno doprinese razvoju institucije koja baštini tradiciju Norme Avrama Mrazovića osnovane 1778. godine. 

ПретходниROK ZA UPLATU DRUGE RATE POREZA NA IMOVINU 17. MAJ
СледећиObeležen Međunarodni dan fizičke aktivnosti

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.