Izbori 21. juna

Izbori u Srbiji, parlamentarni i lokalni, biće održani 21. juna, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa predstavnicima devet političkih lista koje su najavile učešće na izborima.

Izbori su demokratsko pravo i najviši interes građana i države Srbije da izaberu skupštinu i druge organe vlasti, rekao je Vučić i istakao da će se, u vezi sa izbornom kampanjom, slušati preporuke struke.

Vučić je rekao da će u sredu, ako sve bude kako se očekuje, Skupština Srbija ukinuti vanredno stanje, te se postavilo pitanje održavanja izbora, koji su prvobitno bili raspisani za 26. april, pa odloženi zbog epidemije Kovida 19.

„Mi smo prihvatili ideju nekih političkih stranaka, koje su tražile dodatnih pet dana, za izborne radnje, u skladu sa zakonom, da imaju 38 dana do tada. Izbori će biti 21. juna“, rekao je Vučić.

Reč je o parlamentarnim i lokalnim izborima u većem broju lokalnih samouprava.

Vučić je istakao da je dogovoreno da se po pitanju predizborne kampanje i izbora sluša preporuka lekara.

„Razgovarali smo o svemu i ravnomernosti u predstavljanju, o javnim skupovima. Dogovorili smo da ćemo poštovati preporuke struke. U maju neće biti velikih skupova, posebno ne u zatvorenom, a u junu čekaćemo mišljenje epidemiologa. Neki se nadaju da će biti mogući skupovi, ali moguće je i da ih ne bude. To neće zavisiti od nas, već zdravlja nacije, i nivoa epidemije sa kojem ćemo se suočavati“, objasnio je on.

Vučić je kazao da postoji jedan problem, a to je dostupnost notara u uslovima daljeg postojanja bilo kakvih vanrednih mera, zbog čega je dogovoreno, a svih devet lista koje su skupile potpise po težoj proceduri, da i opštinski overitelji vrše overu potpisa i to ne samo za lokalne izbore.

Kaže da je bilo i razgovora o atmosferi, pri čemu je naglasio da je njemu kao predsedniku važno da posle ovog teškog vremena, kroz koje smo prošli pokušamo da obezbedimo demokratsku atmosferu i izaberemo rukovodstvo, a potom po izboru skupštine vladu, koja će da služi interesima građana Srbije.

Rekao je da će zamoliti notare i njihovu komoru da pomognu i što je moguće više ubrzaju sve procedure, iako već rade svoj posao dobro.

„Ono gde postoji veća gužva i problemi su na lokalnim izborima, gde je teže prikupiti potpise, a veliki su ih već prikupili. Takvi su zakoni, i mi smo ih preuzeli iz prethodnog perioda. Nemoguće je suštinski menjati velike stvari, možemo samo tehničke“, naveo je on.

Kazao je da će se doneti uputstvo za sprovođenje izbora, pri čemu će biti konsultovani epidemiolozi kako i na koji način, posebno na početku izbornog procesa, obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji, a onda tokom samog izbornog postupka procenjivati sa lekarima kako i na koji način to sprovesti.

„Ovo je naša demokratska obaveza, pravo. Najviši interes Srbije i građana je da izaberu Narodnu skupštinu i rukovodstvo. Kao predsednik Republike želim svim učesnicima dobru kampanju, uspeh na izborima, da budu zadovoljni svojim radom i mogućnošću da predstave planove i programe“, istakao je on.

Vučić je kazao da će lično pokušati i zamoliti svoje saradnike u organima vlasti da duhom tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti odišu u ovoj izbornoj kampanji.

„Znam kako izgledaju političke strasti i kako se neki dovijaju da dođu do glasova, ali obaveza je nas da se tako ponašamo“, podvukao je on.

Preneo je da su današnjem sastanku prisustvovale partije koje su najavile učešće na izborima, i one koje su to želele, bilo iz vlasti ili opozicije, a razmenjeni su stavovi o svemu što je urađeno u prethodnom periodu od prethodnog sastanka, od kojeg je prošlo gotovo mesec i po dana.

„Ocenili smo prethodni period i razgovarali o tome koji je najbolji način da se, uz poštovanje Ustava i zakona izađe na izbore“, rekao je Vučić u obraćanju nakon sastanka.

Tehnička vlada na pritisak stranaca? Pre ću sam da odem

Vučić je izjavio da bi pre podneo ostavku, nego što bi pristao da se na pritisak “spolja” formira tehnička vlada, poručujući da se na vlast dolazi isključivo osvajanjem većine na izborima.

Upitan za komentar otvorenog pisma koje mu je uputio Saša Janković, a u kojem zahteva da se izbori održe na jesen, kao i tehničku vladu, dok će u suprotnom, kako navodi, Vučić doživeti makedonski scenario, predsednik je rekao da veruje da neki žele da se dočepaju fotelje u vladi po svaku cenu, jer su “to želeli i sa 16 odsto glasova, i sada sa duplo manje”.

“Ja tu želju razumem, ali to nije demokratija. U demokratiji morate da dobijete 50+1 glas na izborima, da biste formirali vladu, a ne zato što vi to tako želite”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, ne plaši se pretnji, niti toga kako će neko nešto nasiljem da uradi, kao što neće bežati iz svoje zemlje, ni on ni njegova deca, koja, kaže, “neće ni da kukaju, ni da plaču”.

“Mi ćemo da se borimo u skladu sa zakonom i Ustavom, u miru. A, ko pokuša da naruši javni red i mir, u skladu sa zakonom, trebalo bi da odgovara”, rekao je Vučić i dodao:

“A, da maštaju da će pod pritiskom stranaca biti oformljena neka tehnička vlada… Pre bih sam podneo ostavku, nego što bih na tako nešto pristao. Na to nikad da pristanem neću”.

Ponovio je da je demokratija kada narod odlučuje.

“Jedan uslov su ispunili, a to je želja da se dođe na vlast, ali drugih 50 odsto nisu – da ih narod hoće”, rekao je Vučić.

Dodao je da sluša o nasilju već nekoliko godina, ali da ga to ne pogađa previše, jer mu je, kaže, savest čista.

Građani glasaju za program, za plač – ne

Vučić ni danas nije želeo da odgovara na pitanja u vezi sa predstavnicima opozicije i podsetio da to nije činio ni prethodnih 50 dana trajanja vanrednog stanja, ali je primetio da je jedna stvar tačna, a to je da su on i njegova porodica svakodnevna meta najtežih uvreda.

Na pitanje da li planira da “zakuka” kao pojedini predstavnici opozicije zbog, na konstataciju novinara, “lažnih napada na njihovu decu”, uprkos tome što i njegova deca slušaju razne uvrede na račun oca, Vučić je odgovorio da ne misli da se glasovi dobijaju plakanjem.

“Pred narod idete sa planom i programom, sa onim što ste uradili i šta ćete da uradite. To je moja ideja, ne mislim da treba da kukam”, rekao je Vučić i dodao da bi radije bio tužan i “bliže suzama” zbog uvedenih reformi 2014. i zbog toga što je korona sprečila planirani privredni rast Srbije.

Kaže da je ponosan na to što ni on ni njegovi saradnici zbog politike nisu pominjali ničiju decu, dok su, ističe, njegova deca redovno bila na meti napada.

Odgovarajući na pitanja o sve češćim pretnjama u javnosti, Vučić kaže da pretnje loše utiču na atmosferu u društvu, dodajući da “ti koji prete” sigurno neće to da urade, jer, ističe, postoji pravni poredak u zemlji i država neće da dozvoli da do toga dođe.

“Nama nekada nisu dozvolili samo da šetamo Takovskom, kada smo bili u opoziciji, takozvanom medijskom rutom, nisu nam to dali i tada je ubijen Ranko Panić. Odlukom režima je ubijen Panić, ne demokratskom totalitarnom odlukom režima da ne dozvoli jednu šetnju”, rekao je Vučić.

Kaže da Srbija nije podeljena, navodeći da je od onih koji “udaraju u šerpe, bacaju petarde ili pale baklje” manje od tri odsto građana i sa jedne i sa druge strane zajedno, a da je 97 odsto onih koji samo žele da imaju svoj mir i normalan život.

Sastanku u Palati Srbija prisustvovali su predsednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković.

Na sastanku su bili i lider socijalista Ivica Dačić, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predsednik DS S Miloš Jovanović, član Predsedništva pokreta Metla Novica Antić, predsednik Nove stranke Zoran Živković i njegov saradnik Aris Movsesijan.

U Palati Srbija bili su i predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić, predstavnica Zavetnika Milica Đurđević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

Prisutni su bili i Marko Đurišić iz organizacije „Srbija 21“, Bojan Kostreš iz LSV, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapcih, Milan Stamatović iz „Zdrave Srbije“, predsednik i potpredsednik SVM Ištvan i Balint Pastor, kao i predstavnici Pokreta „1 od 5 miliona“.

SDA: Umesto na sastanku, predlozi u saopštenju

Stranka demokratske akcije Sandžaka saopštila je da nije učestvovala na današnjem sastanku, jer je, kako tvrde, na prethodnom, srpski predsednik navodno na neprihvatljiv način postupio prema predstavniku stranke.

Umesto toga, u saopštenju su izneli zahtev da se izbori odlože za 6. septembar, do kada bi se moglo očekivati da se ispune zahtevi koje su danas dostavili predsedniku Srbije i učesnicima sastanka o nastavku izbornog procesa.

SDA je zatražila da preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja budu prihvaćene kao pravnovaljane i punovažne nakon što se nastavi izborni proces.

U SDA smatraju da je neophodno ispraviti i neke, prema njihovom gledištu, nezakonite odluke Republičke izborne komisije, naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mešovitim sredinama, „što bi se postiglo doslednom primenom člana 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima“.

Izvor: Tanjug

ПретходниVlada prihvatila predlog za ukidanje vanrednog stanja
СледећиUkida se vanredno stanje, neke mere i dalje ostaju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.