Izložba „Jedna zaboravljena priča“ u Somboru

Izložbom „Jedna zaboravljena priča“ autorke dr Mile Mihajlović, Gradski muzej u Somboru i Italijanski institut za kulturu iz Beograda pridružuju se obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i obeležavanju 140 godina diplomatskih odnosa Italije i Srbije.

Najznačajnija i najsloženija operacija pružanja humanitarne pomoći svih vremena prikazana na dvadesetak fotografija bila je operacija italijanske mornarice koja je 1915. godine odigrala ključnu ulogu u prebacivanju srpskih vojnika sa obala Albanije i Grčke do Italije.

„Ove fotografije nisu samo svedočanstvo teških dešavanja povlačenja jedne oronule sprske vojske, bolesne i izgladnele i povlačenja pred neprijateljem, nego su veličanstvena epopeja o prijateljstvu i o opstanku cele jedne države“, naglasila je Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Gradskog muzeja u Somboru.

„Razlog izložbe je da se ispriča ova zaboravljena priča koja pokazuje prijateljstvo dva naroda Italije i Srbije!“, ispričao je Karmine Taralo, počasni vicekonzul Italije u Subotici.

Autorska izložbe, istoričarka dr Mile Mihajlović je istražujući italijanske arhive pronašla fotografije i dokumentna o prvoj humanitarno-vojnoj operaciji i sabrala ih u svojoj knjizi „Jedna zaboravljena priča“.

„Čitava knjiga je posvećena fotografijama i istorijskim činjenicama i objašnjava kako je tekla akcija spašavanja koje se smatra do sada neprevaziđenom tj. najvećom humanitarnom akcijom spašavanja“, ispričala je Daliborka Sudarević, asistent italijanskog Kulturnog centra i konzulata.

U okviru izložbe Gradski muzej organizuje radionice za učenike osnovnih i srednjih škola i predavanja za odrasle.

Izvor: rtv.rs

Претходни’’Turijska kobasicijada 2019’’ u Somboru
СледећиRonioci spasavali!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.