Изложба „Једна заборављена прича“ у Сомбору


Изложбом „Једна заборављена прича“ ауторке др Миле Михајловић, Градски музеј у Сомбору и Италијански институт за културу из Београда придружују се обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата и обележавању 140 година дипломатских односа Италије и Србије.

Најзначајнија и најсложенија операција пружања хуманитарне помоћи свих времена приказана на двадесетак фотографија била је операција италијанске морнарице која је 1915. године одиграла кључну улогу у пребацивању српских војника са обала Албаније и Грчке до Италије.

„Ове фотографије нису само сведочанство тешких дешавања повлачења једне оронуле спрске војске, болесне и изгладнеле и повлачења пред непријатељем, него су величанствена епопеја о пријатељству и о опстанку целе једне државе“, нагласила је Милка Љубоја, виши кустос историчар Градског музеја у Сомбору.

„Разлог изложбе је да се исприча ова заборављена прича која показује пријатељство два народа Италије и Србије!“, испричао је Кармине Тарало, почасни вицеконзул Италије у Суботици.

Ауторска изложбе, историчарка др Миле Михајловић је истражујући италијанске архиве пронашла фотографије и документна о првој хуманитарно-војној операцији и сабрала их у својој књизи „Једна заборављена прича“.

„Читава књига је посвећена фотографијама и историјским чињеницама и објашњава како је текла акција спашавања које се сматра до сада непревазиђеном тј. највећом хуманитарном акцијом спашавања“, испричала је Далиборка Сударевић, асистент италијанског Културног центра и конзулата.

У оквиру изложбе Градски музеј организује радионице за ученике основних и средњих школа и предавања за одрасле.

Извор: ртв.рс


Претходни’’Туријска кобасицијада 2019’’ у Сомбору
СледећиРониоци спасавали!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.