Izložba kaligrafskih radova Violete Marković

Калиграфија Сомбор

Izložba kaligrafskih radova slikarke i kaligrafkinje Violete Marković, u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru upriličena je na dve lokacije – Pedagoškom fakultetu i u somborskoj Gimnaziji „Veljko Petrović“.

Pedagoški fakultet u Somboru kao svojevrstan galerijski prostor, domaćin je bogate zbirke kaligrafskih radova Violete Marković slikarke i kaligrafkinje. Reč zaodenuta u lepotu slova na njenim radovima, veštinom umetnice spojila je misli velikih pisaca sa magično simboličkim i dekorativnim ornamentima.

„Citirajući izreke slavnih ljudi, Violeta Marković, daje jednu vrstu optimizma, možda čak i opomene da se okrenemo sebi i lepotama. Jer, zaista, ono što ona pruža je ona vrsta lepote koju samo kaligrafija daje. Vrlo je važno napomenuti da je sve ovo rukom rađeno“, istakla je Tatjana Dimitrijević.

Motivi, oblici i boje na delima ove umetnice rezultat su određenog podneblja i mentaliteta. Dekorativni ornamenti često su stilizovani oblici prirode a ponekad i apstraktni geometrijski prikazi današnjice.

„Ovo su kaligrafski radovi koji su bogato oplemenjeni kaligrafskom ornamentikom koja je neizostavni deo kaligrafije ali pošto sam ja i slikar onda taj deo koji zauzimaju ornamenti na slikama je mnogo veći nego što je možda u starim rukopisnim knjigama koje mene najviše inspirišu za ovaj rad“, ispričala je o svojim radovima Violeta Marković, kaligrafkinja.

Pomoću savremene kaligrafije, u ulozi čuvara misli od zaborava, putem umnih izreka, umetnica beleži i iskustva svoje generacije i predaje ih budućim pokolenjima a igrom linija u domenu univerzalnih pobuda današnjice, poziva posmatrača da se upusti u sopstvenu čulnu i duhovnu naraciju.

rtv.rs

ПретходниNovi slučaj vršnjačkog nasilja potresao Sombor
СледећиProjekat zaštite starih i retkih knjiga u somborskoj biblioteci

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.