Izložba Miroljuba Filipovića Filimira u KC Sombor

Galerija Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor ponovo će biti otvorena za posetioce u utorak, 9. juna 2020. godine.

Samostalna izložba Miroljuba Filipovića Filimirabiće otvorena u 19 časova. Prema aktuelnim merama i preporukama kriznog štaba u prostoru galerije može istovremeno da boravi maksimalno 100 ljudi.

Mole se posetioci s da prilikom posete galeriji poštujete mere prevencije koje su aktuelne u borbi protiv sprečavanja širenja zaraze Kovid 19.


„Filimirovo slikarstvo je semantičko-lirsko apstraktno, i motive sazdava od simboličkih znakova/šifri vlastitih misli i osećanja koja se konkretizuju u fantazijama, snovima, zvucima. Otud su uvidi Sna, saznajna moć Uobrazilje i njihovo Muzično pulsiranje maksime ovog likovnog opusa.

Poput nadrealnih pesnika – Malarmea, Apolinera, Remboa… – koji su iz dubine snevanja, pomoću automatskog pisanja, osvajali kraljevstvo Snova, besvestice Pijanstva – Filimir gradi ekscentričnu Poetiku svojih slika.

Dinamični oblici, na Filimirovom slikama, živahni su jer odslikavaju unutrašnji odlivak detinjeg doživljaja. Njegov crtački univerzum – kao i detinji – sastoji se od sklopova Energije: geometrijski oblici su ta polja energije, konfiguracije sila. Rečju, Filimirovi crteži sazdani su od Oblika i Vektora: oblici postoje/plutaju, a linije/vektori dejstvuju. Filimirove slike nisu centrične (već Ekscentrične), a to obogaćuje dinamiku vizuelnih oblika na njima.

Oblici se preganjju oko likovnog centra; kaomuzičke varijacije koje se spliću oko teme. Oblici, boje, zvuci I kretnje, eto, imaju dinamička svojstva.

Zamamne slike Miroljuba Filipovića Filimira vaspostavljaju fascinantni Dečiji Svet bez treće dimenzije: on slika kao maštovito dete koje pokušava da prilagodi svoje delo dvodimenzionalnih medijuma, osvajajući pritom postaje (Van)vremenosti i Lepote.“ (Branislav Jevtović, književnik i likovni kritičar)

Biografija umetnika:

Miroljub Filipović FILIMIR istaknuti likovni umetnik, član Udruženja likovnih umetnika Srbije, aktivan je stvaralac decenijama prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni.
Od 1968. godine priredio je 60 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Organizovao je brojne hepeninge, performanse i umetničke projekte. Učestvovao je u više od 700 kolektivnih izložbi. Filimir je učestvovao na BIJENALU U VENECIJI 2003, BIJENALU U LONDONU 2004, BIJENALU U PEKINGU 2005, PRVOM BIJENALU MINIJATURE U VENECUELI 2008, TREĆEM BIJENALU U PEKINGU 2008, BIJENALU PLAKATA U MEKSIKU 2013… Autor je poznatog međunarodnog umetničkog projekta „Umetnici sveta protiv izolacije čoveka i naroda“ koji je započeo u Parizu 1993. U ovom projektu je do sada učestvovalo više od 8000 umetnika sa svih kontinenata.

Više puta je nagrađivan za svoje umetničko stvaralaštvo.

Za brojne aktivnosti na širenju kulturnih veza između naše zemlje i latinoameričkih naroda, Republika Kuba ga je 1996. godine odlikovala Medaljom prijateljstva.
O njegovom radu snimljena su dva filma: IKONARTI, reditelj prof. Vladimir Perović (2000); KRIK BOJE, reditelj Vesko Butrić (2002).

Izvor: RTV

ПретходниObaveštenje o masovnom maturantskom plesu – projektu „Valcengrad“
Следећи6 razloga zbog kojih je digitalni marketing dobra ideja za vaš biznis

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.