IZLOŽBA POVODOM 74. GODIŠNJICE BATINSKE BITKE

U Muzeju Batinske bitke, depadansu Gradskog muzeja sutra, 11. novembra 2018. godine od 11 sati biće otvorena tematska izložba povodom obeležavanja 74. godišnjice jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata na prostoru Jugoslavije.

Izložba „Heroji Sovjetskog saveza-učesnici Batinske bitke“ prikazuje 35 odlikovanih Crvenoarmejaca, vojnika 57. armije 3. ukrajinskog fronta, koji su iskazali izuzetnu hrabrost, požrtvovanje i komandne sposobnosti tokom bitke, od 6 do 29. novembra 1944. godine, u sadejstvu sa partizanskim jedinicama 51. vojvođanske udarne divizije.

Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa herojima čije junačke podvige je Prezidijum SSSR-a nagradio najvišim odlikovanjem. Podaci o herojima su prikupljeni u sovjetskim arhivama, arhivi Muzeja 57. armije iz Moskve i literaturi na ruskom jeziku, zahvaljujući istraživačkom daru Evgenije Vasić, Somborke rođene u Rusiji. Autor izložbe je Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Gradskog muzeja Sombor, prevodilac sa ruskog jezika prof. istorije Teodora Oparnica, a dizajn izložbe je delo Pavla Karabasila, višeg konzervatora somborskog Muzeja.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниKakvo nas vreme očekuje u narednim danima?
СледећиHumanitarna akcija “Novogodišnje častitke”

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.