Izložba “Priča o peškiru” od 11. septembra u Somboru

U Gradskom muzeju u Somboru, 11. septembra biće otvorena izložba “Priča o peškiru” autorke Ljubice Bačić, višeg kustosa etnologa. Reč je o izložbi tradicionalnih rukotvorina pripadnika svih naroda i entičkih zajednica na području Sombora i okolina.

Peškiri su često svedoci istorije jedne porodice, društva, socijalnog statusa i istorijskih situacija. Od rođenja, krštenja, venčanja pa do upokojenja, različitim oblicima, bojama i motivima, peškir beleži događaje, običaje i životne cikluse. U Kolu srpskih sestara u Somboru čuvaju autentične primerke darivanih peškira.

“Vidimo da je porodica slavila Svetog Savu kao krsnu slavu, a tu su i podaci o rođenju i upokojenju Stoje Miloušić koje je izvezla njena ćerka. Drugi peškir je svedok radosnog događaja, ručno je tkan i vežen i vezivao se oko čuturice sa kojom se pozivalo u svatove. A treći peškir je star preko dve stotine godina, pripadao je aristokratskoj porodici Hadži Petrovića, vežen je u baroknom stilu i služio je kao trpezarijski nadstolnjak”, ispričala je Julijana Jerković, članica Kola Srpskih sestara u Somboru.

Šezdesetak peškira iz zbirke Gradskog muzeja – od onih korištenih u svakodnevnoj upotrebi do bogato ukrašenih i običajnih, čine postavku sa kojom je autorka ispričala brojne životne priče Somboraca.

“Oni su uglavnom rađeni na platnu koje je rađeno na uskom, horizontalnom razboju. Najprepoznatljivije je srpsko platno, dereklija, koja se najviše koristila za izradu deverskih peškira, ili je reč o peškirima rađenim tehnikama tkanja na dasku, rips tehnikom ili čunkanjem pa su još ukrašavani vezom” , objasnila je autorka Ljubica Bačić, viši kustos etnolog u Gradskog muzeju u Somboru.

Izložbu prate prigodni panoi sa detaljnijim obajašnjenima o tehnika izrade peškira i pričama koje pomalo sakriveno nose peškiri u svojim šarama i motivima, monogramima, stihovima i porukama.

Izložba će trajati do kraja oktobra, a predviđeno je i održavanje radionica na temu tehnika izrade i ukrašavanja peškira i odevnih predmeta namenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola kao i prelo, radionica otvorenog tipa zamišljena kao druženje i edukacija zainteresovanih za tehnike veza i tkanja.

rtv.rs

ПретходниZašto mladi Somborci žele u kuvare?
СледећиSIMFONIJSKI ORKESTAR I HOR RTS-A ODUŠEVILI SOMBORSKU PUBLIKU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.