Изложба “Прича о пешкиру” од 11. септембра у Сомбору


У Градском музеју у Сомбору, 11. септембра биће отворена изложба “Прича о пешкиру” ауторке Љубице Бачић, вишег кустоса етнолога. Реч је о изложби традиционалних рукотворина припадника свих народа и ентичких заједница на подручју Сомбора и околина.

Пешкири су често сведоци историје једне породице, друштва, социјалног статуса и историјских ситуација. Од рођења, крштења, венчања па до упокојења, различитим облицима, бојама и мотивима, пешкир бележи догађаје, обичаје и животне циклусе. У Колу српских сестара у Сомбору чувају аутентичне примерке дариваних пешкира.

“Видимо да је породица славила Светог Саву као крсну славу, а ту су и подаци о рођењу и упокојењу Стоје Милоушић које је извезла њена ћерка. Други пешкир је сведок радосног догађаја, ручно је ткан и вежен и везивао се око чутурице са којом се позивало у сватове. А трећи пешкир је стар преко две стотине година, припадао је аристократској породици Хаџи Петровића, вежен је у барокном стилу и служио је као трпезаријски надстолњак”, испричала је Јулијана Јерковић, чланица Кола Српских сестара у Сомбору.

Шездесетак пешкира из збирке Градског музеја – од оних кориштених у свакодневној употреби до богато украшених и обичајних, чине поставку са којом је ауторка испричала бројне животне приче Сомбораца.

“Они су углавном рађени на платну које је рађено на уском, хоризонталном разбоју. Најпрепознатљивије је српско платно, дереклија, која се највише користила за израду деверских пешкира, или је реч о пешкирима рађеним техникама ткања на даску, рипс техником или чункањем па су још украшавани везом” , објаснила је ауторка Љубица Бачић, виши кустос етнолог у Градског музеју у Сомбору.

Изложбу прате пригодни панои са детаљнијим обајашњенима о техника израде пешкира и причама које помало сакривено носе пешкири у својим шарама и мотивима, монограмима, стиховима и порукама.

Изложба ће трајати до краја октобра, а предвиђено је и одржавање радионица на тему техника израде и украшавања пешкира и одевних предмета намењених ученицима основних и средњих школа као и прело, радионица отвореног типа замишљена као дружење и едукација заинтересованих за технике веза и ткања.

rtv.rs


ПретходниЗашто млади Сомборци желе у куваре?
СледећиСИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР И ХОР РТС-А ОДУШЕВИЛИ СОМБОРСКУ ПУБЛИКУ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.