IZLOŽBA SLIKA MILOŠA ŠOBAJIĆA

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MILOŠA ŠOBAJIĆA U GALERIJI KULTURNOG CENTRA

U Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ u Somboru danas je otvorena izložba slika Miloša Šobajića.

Direktorka kulturnog centra Vesna Šašić istakla je da je ovo jedna od veoma značajnih izložbi.

„Danas otvaramo jednu od najznačajnijih izložbi u toku ove godine, ali i generalno za naš grad, jer je ovo izložba jednog od najvećih živih slikara današnjice, gospodina Miloša Šobajića. U galeriji smo izložili ukupno 15 radova velikih formata, to je neka retrospektiva njegovog rada u proteklih 20 godina“ rekla je Šašić prilikom otvaranja izložbe.

Prema rečima umetnika Miloša Šobajića, njegova dela predstavljaju pokušaj spasa od preteranog straha koji je u našoj svadodnevici.

„Doneo sam ustvari izložbu koju šetam manje više po celoj Srbiji već par godina, a to je izložba koja predstavlja čoveka koji se spašava, koji beži iz prostora koji su puni zamki i koji pokušava da izađe i da ode preko horizonta, tamo prema nekoj slobodi i koji ni sam ne razume šta je ta sloboda. Ustvari to je progon kojeg slikam. Progon naš, koji postoji još od onog praprogona kad su Adam i Eva prognani ognjenim mačem iz raja u paklenu zemlju iz koje opet pokušavamo da se spašavamo jer je opasnost svuda“ naglasio je Šobajić.

Otvaranju izložbe ispred Grada Sombora prisustvovala je pomoćnica gradonačelnika za oblast međunarodne saradnje Jovana Miljević, a ispred Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave  Nevena Rosić.

Miloš Šobajić rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Likovnu akademiju u Beogradu 1970. godine. Imao je preko osamdeset samostalnih izložbi i izlagao je na preko četiri stotine dvadeset grupnih izložbi po svetu.

Njegova dela se nalaze u blizu četrdeset muzeja u svetu. Godine 2018. Ruska Duma ga je odlikovala ordenom Počasnog gosta Rusije, kad postaje i član Udruženja umetnika Rusije. Dobitnik je i niza nagrada u Srbiji: Zlatni orden Republike Srbije za dostignuća u umetnosti, Vukova nagrada, Zlatni beočug Beograda, nagrada Miše Anastasijevića i dr. O Milošu Šobajiću je objavljeno blizu sedam stotina tekstova u francuskoj, italijanskoj, srpskoj, američkoj, japanskoj, grčkoj i nemačkoj štampi, kao i veliki broj televizijskih filmova i prikaza.

Postavka izložbe u Galeriji Kulturnog centra trajaće do 22.11.2020. godine.

ПретходниOtvorena zabavna škola fudbala
СледећиMERE ZA RAD DEČIJIH IGRAONICA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.