ИЗЛОЖБА СЛИКА МИЛОША ШОБАЈИЋА


ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА МИЛОША ШОБАЈИЋА У ГАЛЕРИЈИ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА

У Галерији Културног центра „Лаза Костић“ у Сомбору данас је отворена изложба слика Милоша Шобајића.

Директорка културног центра Весна Шашић истакла је да је ово једна од веома значајних изложби.

„Данас отварамо једну од најзначајнијих изложби у току ове године, али и генерално за наш град, јер је ово изложба једног од највећих живих сликара данашњице, господина Милоша Шобајића. У галерији смо изложили укупно 15 радова великих формата, то је нека ретроспектива његовог рада у протеклих 20 година“ рекла је Шашић приликом отварања изложбе.

Према речима уметника Милоша Шобајића, његова дела представљају покушај спаса од претераног страха који је у нашој свадодневици.

„Донео сам уствари изложбу коју шетам мање више по целој Србији већ пар година, а то је изложба која представља човека који се спашава, који бежи из простора који су пуни замки и који покушава да изађе и да оде преко хоризонта, тамо према некој слободи и који ни сам не разуме шта је та слобода. Уствари то је прогон којег сликам. Прогон наш, који постоји још од оног прапрогона кад су Адам и Ева прогнани огњеним мачем из раја у паклену земљу из које опет покушавамо да се спашавамо јер је опасност свуда“ нагласио је Шобајић.

Отварању изложбе испред Града Сомбора присуствовала је помоћница градоначелника за област међународне сарадње Јована Миљевић, а испред Одељења друштвених делатности Градске управе  Невена Росић.

Милош Шобајић рођен је 1945. године у Београду. Завршио је Ликовну академију у Београду 1970. године. Имао је преко осамдесет самосталних изложби и излагао је на преко четири стотине двадесет групних изложби по свету.

Његова дела се налазе у близу четрдесет музеја у свету. Године 2018. Руска Дума га је одликовала орденом Почасног госта Русије, кад постаје и члан Удружења уметника Русије. Добитник је и низа награда у Србији: Златни орден Републике Србије за достигнућа у уметности, Вукова награда, Златни беочуг Београда, награда Мише Анастасијевића и др. О Милошу Шобајићу је објављено близу седам стотина текстова у француској, италијанској, српској, америчкој, јапанској, грчкој и немачкој штампи, као и велики број телевизијских филмова и приказа.

Поставка изложбе у Галерији Културног центра трајаће до 22.11.2020. године.


ПретходниOtvorena zabavna škola fudbala
СледећиМЕРЕ ЗА РАД ДЕЧИЈИХ ИГРАОНИЦА

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.