Izložba „Zvuk, svetlo i boja“

Na izložbi „Zvuk, svetlo i boja“ izložena su 62 rada u akvarelu i temperi Milana Konjovića i posle 46 godina to je prvi put da Galerija „Milan Konjović“ priređuje izložbu umetnikovih akvarela i tempera iako radovi rađeni ovim tehnikama čine značajan deo Konjovićevog opusa.
„Ova Konjovićeva dela nisu ništa manje uzbudljiva od Konjovićevih kapitalnih uljanih slika po kojima je prepoznatljiv i mislim da će ova izložba izazvati pažnju kako u Somboru tako i u drugim gradovima iz prostog razloga što izložba nosi karakter retrospektivne izložbe, jer su u postavci dela od 1919. do 1990. godine i publika može da prati kontinuitet i razvojnih put kroz sve Konjovićeve faze“, kaže Nebojša Vasić, autor izložbe.

Sa akvarelima Konjović se susreće još u ranoj mladosti i prvi akavrel je iz 1919. godine. Na studijama i usavršavanju u Beču i Pragu akvarel je kod Konjovića sve pisutniji kao konačna slika ili kao predložak za uljane slike.

„Akvarel i crteži su uvek pratili razvojni put i u uljanom slikarstvu, a osobito 70-tih godina. Bliskost akvarela i njegovih slika iz asocijativne faze govori o sublimacijui bez obzira da li se radi o tehnici akavrela, ulju ili tempera“, kaže Vasić.

Izložba zvuk, svetlo i boja priređena je u povodu obeležavanja 120 godina umetnikovog rođenja.

„Ministarstvo kulture je pomoglo sa 400.000 dinara da se ova dela opreme, a Pokrajinski sekretarijata za kulturu sa 150.000 dinara da se uradi moderan katalog“, kaže Milena Rackov Kovačić, direktorica Galerije „Milan Konjović“.

U godini u kojoj Galerija obeležava 120 godina umetnikovog rođenja priređena je izložba Konjovićevih dela iz gimnazijskih dana, Galerija je sarađivala sa akademikom Mirom Vuksanovićem na knjizi „Nasamo sa Konjovićem“, a sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog priređene ja zajednička izložba 12 značajnih Konjovićevih dela.

ПретходниPoreskom utajom oštetio budžet za 4,74 miliona dinara
СледећиIzgradnja šetališta i osvetljenja uz kanal

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.