Izložba “Zvuk, svetlo i boja”


Na izložbi “Zvuk, svetlo i boja” izložena su 62 rada u akvarelu i temperi Milana Konjovića i posle 46 godina to je prvi put da Galerija “Milan Konjović” priređuje izložbu umetnikovih akvarela i tempera iako radovi rađeni ovim tehnikama čine značajan deo Konjovićevog opusa.
“Ova Konjovićeva dela nisu ništa manje uzbudljiva od Konjovićevih kapitalnih uljanih slika po kojima je prepoznatljiv i mislim da će ova izložba izazvati pažnju kako u Somboru tako i u drugim gradovima iz prostog razloga što izložba nosi karakter retrospektivne izložbe, jer su u postavci dela od 1919. do 1990. godine i publika može da prati kontinuitet i razvojnih put kroz sve Konjovićeve faze”, kaže Nebojša Vasić, autor izložbe.

Sa akvarelima Konjović se susreće još u ranoj mladosti i prvi akavrel je iz 1919. godine. Na studijama i usavršavanju u Beču i Pragu akvarel je kod Konjovića sve pisutniji kao konačna slika ili kao predložak za uljane slike.

“Akvarel i crteži su uvek pratili razvojni put i u uljanom slikarstvu, a osobito 70-tih godina. Bliskost akvarela i njegovih slika iz asocijativne faze govori o sublimacijui bez obzira da li se radi o tehnici akavrela, ulju ili tempera”, kaže Vasić.

Izložba zvuk, svetlo i boja priređena je u povodu obeležavanja 120 godina umetnikovog rođenja.

“Ministarstvo kulture je pomoglo sa 400.000 dinara da se ova dela opreme, a Pokrajinski sekretarijata za kulturu sa 150.000 dinara da se uradi moderan katalog”, kaže Milena Rackov Kovačić, direktorica Galerije “Milan Konjović”.

U godini u kojoj Galerija obeležava 120 godina umetnikovog rođenja priređena je izložba Konjovićevih dela iz gimnazijskih dana, Galerija je sarađivala sa akademikom Mirom Vuksanovićem na knjizi “Nasamo sa Konjovićem”, a sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog priređene ja zajednička izložba 12 značajnih Konjovićevih dela.


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.